REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE

05. april 2020. godine

Prenosimo obaveštenje Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje R. Italije u vezi sa regulisanjem boravka u R. Italiji tokom trajanja vanrednih mera u cilju suzbijanja i ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Lica koja imaju dozvolu boravka – Dekret „Cura Italia“ (član 103 stav 2) predviđa da sva dokumenata, potvrde, dozvole, odobrenja i ovlašćenja, uključujući i dozvole boravka, koji ističu u periodu između 31.01.2020. i 15.04.2020. godine, ostaju na snazi do 15. juna 2020. godine.

Stranci koja privremeno borave – S obzirom na aktuelnu vanrednu sanitarnu situaciju, šalteri odeljenja za imigraciju pri policijskim stanicama privremeno su zatvoreni za javnost. U tom kontekstu, stranci koji u Italiji kratkotrajno borave (u viznom ili bezviznom režimu) nisu u obavezi da preduzimaju bilo kakve radnje ukoliko dođu u situaciju isteka dozvoljenog perioda privremenog boravka. Boravak u Italiji nakon isteka dozvoljenog perioda, ukoliko je izazvan objektivnim uzrocima više sile (poput nedostatka konekcije odnosno nemogućnosti putovanja), neće prejudicirati pravni položaj pomenutih stranih državljana, koji ostaju u obavezi da bez odlaganja napuste teritoriju Italije čim trenutne prepreke budu prevaziđene.

Original Article