REDOVI ZA PASOŠE SVE KRAćI

Zaposleni u konzulatima Srbije u zemljama gde ima dosta našeg sveta ne idu na godišnje odmore tokom letnje sezone. Treba pomoći strankama da reše probleme, koji su u vreme odmora brojniji.
Brankica Bećanović, vicekonzul Srbije u Parizu nabraja uobičajene letnje probleme.
– Obično se veoma kasno ustanovi da je važenje pasoša isteklo, pa bude po onoj: “Daj odmah”. Ukoliko postoji neophodna dokumentacija, plavi, dakle stari pasoš, izdaje se istog dana. Sa biometrijskim pasošima, međutim, nije tako. Evo, sada tim povodom zakazujemo sastanke sa strankama tek za avgust 2010. godine. Zato savetujemo da svako ko mora u konzulatu da izvadi stari pasoš, da u matici po ubrzanom postupku reguliše novu putnu ispravu – informiše nas Brankica Bećanović i objašnjava da je cena plavog pasoša 25, a biometrijskog 59 evra.

čekaju i Marokanci

– U red u našem konzulatu stanu i Alžirci, Marokanci i drugi, koji putuju u istočnoevropske zemlje, pa i u Srbiju, za šta im trebaju vize. često pitaju mogu li putovati samo sa ličnom kartom, naš odgovor je negativan, jer to nije putna isprava. Po tom pitanju Francuzi nam ne dolaze, jer njima ne trebaju vize – kaže vicekonzul Bećanović.

Gužvi ima, redovi se otegnu, ali ipak ne toliki kao nekada, priseća se naša sagovornica. Ona kaže da se ni sada ne bi dugo čekalo, da nema onih koji ne donesu sve potrebne dokumente. Ili onih koji imaju dvojno državljanstvo, a kada ustanove da im je pasoš istekao Francuzi odbiju da im odmah izdaju novi.
– Ima i Roma koji svoju decu nikad nisu prijavili, a ta deca danas imaju po 17 ili 18 godina. često je reč o razvedenim brakovima, gde bivši supružnici više ne govore, pa ne znaju ni gde su se svi rasuli po Francuskoj. Onda dođu ovde da galame. Nisu probleme rešavali 18 godina, a sada bi za dva minuta – priča Brankica Bećanović.
Konzulat Srbije u Parizu klijente prima radnim danima od 9 do 12 sati, ponedeljkom od 15 do 17 sati. Naši zemljaci sa lionskog područja, gde je nedavno Konzulat zatvoren, sada moraju po pasoš da idu u Pariz.

Adrese i osoblje

Sve klijente u konzularnom odeljenju Srbije u Parizu (5 rue Leonard de Vinci, 16. arondisman, “metro Vicor Hugo , tel 01 40 72 24 24) opslužuje pet osoba: šef konzulata Siniša Pavić, vicekonzul Branka Bećanović i tri službenika, dok u Strazburu (26 av. de la Foret-Noirem, tel. 03 88 35 39 80) taj posao obavlja konzul Mladen Mijović sa jednom saradnicom za konzularne poslove.

Zato im je omogućeno da u pismu pošalju dokumentaciju sa čekom, ali po pasoš moraju lično da dođu, neko i po 800 kilometara.
Strazbursko konzularno područje obuhvata oko 20.000 naših zemljaka.
– Kao u drugi konzulati, izdajemo stare plave pasoše, nove biometrijske počeli smo u maju. Procedura je ista kao i svugde, a stranke primamo od 9 do 14 sati i to sredom, četvrtkom, petkom i prve subote u mesecu kada uzimamo podatke. Uručivanje pasoša, uverenja i drugih dokumenata obavljamo ponedeljkom i utorkom – saopštava šef konzulata Mladen Mijović.
Naša tradicija da sve radimo u poslednjem trenutku, pogodila je i konzulat u Strazburu, ali gužve već jenjavaju.
– Sada lakše dišemo, kao da je ovo mirnija sezona. LJudi su otišli na odmore, pa se sada sastanci za biometrijske pasoše zakazuju za oko tri nedelje. čini mi se da mnogi nisu upoznati sa zakonskom obavezom da se biometrijski pasoši, bez obzira na dužinu važenja starih pasoša, moraju izvaditi do kraja godine, te od avgusta do kraja godine iščekujemo talas stranaka – kaže Mijović.

Krštenica za Berišu

Pariski konzulat sasvim opslužuje i sve stranke koje dolaze s Kosova i Metohije, koji su tamo rođeni i imaju prebivalište i uredne dokumente.
– Evo, upavo u ruci imam pismo Kadri Beriše iz okoline Liona, koji traži izvod iz matične knjige rođenih. Te knjige su izmeštene sa Kosova i ko god ima uverenje o državljanstvu, mi mu izdajemo sve tražene potvrde.