Ravnogorac u istoriji

Srpska zajednica i ravnogorci Australije izgubili su na Ivanjdan, 7. jula, jednog od svojih najistaknutijih clanova. U 88. godini upokojio se Todor Vukomanovic, potomak cuvene junacke porodice, koja je dala ucesnike u oba srpska ustanka, a rodbinski je bio vezan (preko kraljice Drage) i sa dinastijom Obrenovica.
Todor Vukomanovic je roden u selu Srezojevci, srez Takovski, 1914. godine, dok mu je otac bio u srpskoj vojsci. Otac Milorad je preživeo albansku golgotu i 1918. poginuo pri proboju solunskog fronta na Kajmakcalanu. Nije doživeo da vidi sina. Todora je aprilski rat 1941. zatekao u državnoj službi u Sloveniji, odakle se peške vratio u svoje rodno selo. Pri povratku, saznao je da je na Ravnoj gori pukovnik Mihailovic i odmah se pridružio cetnickim jedinicama gde je ostao do kraja rata.
Par godina posle rata proveo je u italijanskim logorima, a 1949. je došao u Australiju gde je prve cetiri godine proveo u bolnici, lececi se od teške plucne bolesti.
Nikada senije vracao u, kako je on to imao obicaj da kaže, „porobljenu otadžbinu „. Posle pobede demokratije u Srbiji, svima je rekao da „sada može mirno da umre, jer je doživeo da komunistima vidi leda, jer je njihova vladavina propala jednom za svagda“.
Todor Vukomanovic je sahranjen u manastirskom groblju u Kanberi.

(Visited 1 times, 1 visits today)