РАСПИСАН КОНКУРС ЗА 2. САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА 2. САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ

ОЧЕКУЈЕ СЕ МУЗИЧКИ СПЕКТАКЛ

Љубитељи лепе народне музике у Србији и расејању имаће прилику да и ове године уживају у нашим квалитним песмама компонованим у духу изворног мелоса. Као што нам је познато, оне најлепше нумере су деценијама уназад красиле нашу естрадну сцену. Прошлогодишњи Први сабор народне музике Србије је показао да и даље имамао одличне ствараоце и извођаче свих генерације. И оне из старије гарде, па и млађе снаге, које долазе.

Успех који је постигнут прошле године је био подстрек организатора да се настави даље. Зато је ових дана, у настојању да постане традиционалан Сабор народне музике, Савез естрадо-музичких уметника Србије (СЕМУС) у сарадњи са националним јавним сервисом, Радио-телевизијом Србије расписао конкурс за предстојећи Други сабор народне музике Србије, који ће се одржати на јесен.

Конкурс је отворен 1. јула а трајаће до 1. септембра 2020.

-То ће бити прави музички спектакл, који досад није виђен на нашим телевизијама. Уз директан радио и ТВ пренос Други сабор народне музике Србије трајаће три дана (!?), имаће две полуфиналне и једно финално вече, а гласаће се по евровизијском принципу. Зато позивам све квалитетне и заинтересоване ауторе, композиторе, текстописце и аранжере да конкуришу за Сабор. Посебно бих желео да се на конкурс јаве што већи број аутора и извођача из расејања јер су они највећи и најбољи амбасадори наше лепе народне музике изван граница Србије. Верујем да ће и Српска ТВ Чикаго из Сједињених Држава, у циљу популаризације наше квалитетне новокомпоноване народне музике, дати свој прилог, као један од медијских покровитеља Сабора – каже Драгиша Голубовић Голуб, председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије.

Драгиша Голубовић

Који су услови да би неко од аутора конкурисао за Сабор?

Како предвиђа конкурс композиције које се шаљу за Сабоор не смеју раније да су јавно извођене, могу бити студијски и демо снимци, са нотним записом и текстом у трајању до четири минута. Даље, уколико аутор компотиције нема предлог ко ће изводити песму, организатор задржава право да изабере вокалног солисту изабране нумере. Селекциона комисија, састављена од познатих музичких стручњака и аутора, од свих приспелих песама, изабраће двадесет и четири композиције, које ће бити изведене у две полуфиналне вечери. Из сваке полуфиналне вечери у финално вече пласираће се по шест композиција, тако да ће у трећој, завршној вечери, бити изведено дванаест песама.

За разлику од неких фестивала где аутори и певачи морају за плаћају за учешће, организатори Другог сабора народне музике Србије доделиће ауториима три новчане награде најуспешнијим ауторима за композицију (прва награда – 350.000 РСД (око 3.000 евра), друга – 250.000 РСД, трећа – 180.000 РСД) и по једну награду за текст и , аранжман (свака награда износи по 100.000 РСД). Новчану награду за интерпретацију од 100.000 РСД добиће и најбољи вокални солиста.

Прошле године на Сабору су учествовали најпознатији аутори и прослављени, легендарни композитори народне музике у Србији, између осталих, Радослав Граић, Милутин Поповић Захар, Драган Александрић, Љубо Кешељ, Раде Радивојевић, Зоран Влајић, Бата Ђевић, Беки Бекић … Победник прошлогодишњег Сабора била је композиција хит-мејкера Хасана Дудића, „Ја сам жена, нисам стена“, коју је отпевала Ивана Шашић.

Како нам је саопштио г. Драгиша Голубовић Голуб све пријаве за конкурс треба слати на адресу: Савез естрадно-музичких уметника Србије, Дечанска улица, број 14/VII, 11000 Београд, Република Србија. Они који желе да ближе сазнају о Сабору и учествују својим композицијама на такмичењу могу информације наћи на сајту www.semus.org,rs. Телефони на којима се могу добити детаљне информације су: (фиксни) 00. 381. 11. 32 39 260 и мобилни: + 381. 63. 205 665

Поред успешно организованог Првог сабора народне музике Србије (о којем смо на нашем сајту писали прошле године, 3.12.2019.), Савез естрадно-музичких уметника Србије у сарадњи са Самосталним синдикатом естрадних уметника и извођача Србије (ССЕУИС) су четврту годину заредом прошле јесени доделили традиционалне годишње награде и награде за жиотно дело најистакнутијим естрадним ауторима, извођачима, уметницима, новинарима и другим личностима из света музике. Признања је додељивао г. Драгиша Голубовић, председник СЕМУС-а. Голубовић је пред доделу награда рекао да је Савез током протеклих година много урадио на побољшању права естрадних уметника, али и да му предстоји још доста рада и залагања, у чему је неопходна подршка државе и самог еснафа.

У свечаној сали Дома синдиката додеље су 52 награде за животно дело, а добили су их, између осталих: Мерима Његомир, Нада Обрић, Миша Мијатовић, Миланче Радосављевић, Боро Дрљача, Џеј Рамадановски, Мирко Кодић, Миле Китић, Горан Шепа Гале, Зоран Дашић, Мира Шкорић … Међу добитницима награда за животно дело је и потписник ових редова.

Истог дана додељена су признања „Национални страдно-музички уметник Србије“, посхумно породицаама за легенде српске народне музике: Миодрага Тодоровић Мију Крњевца, Будимира Буцу Јовановића, брачно-музичк пару Радојку и Тинета Живковић. „Златну птицу“ добили су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката Града Београда, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (Инспекторат за рад) и водитељ Живорад Жика Николић. Додељене су и естрадно-музичке награде, па, дипломе …

О вредном, ангажованом естрадно-музичком и друштвеном раднику. Драгиши Голубовићу Голубу, који је и сам некада био одличан певач, али је због пословних обавезе музичку каријеру ставио у други план, да додамо још коју реч. На 4-том конгресу, који је одржан 10. јуна у Београду, Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, поново је изабрао за свог председника тајним гласањем, Драгишу Голубовића. Он је изабран једногласно са 65 гласова од стране делегата из свих крајева Србије за мандатни период од 2020 – 2025.

– Много је посла било иза нас, али нас у будуће очекује борба за остваривање права и побољшање услова рада и живота естрадно-музичких извођача и уметника. Ту, пре свега, подразумевам коришћење типског уговора приликом ангажовања извођача за наступе, који штите њихова права, али, и доноси новац у буџет – рекао је г. Голубовић, обраћајући се присутним. – Испред нас је много задатака, али, се надам да ћемо, уз заједничку подршку, моћи да одговоримо свим изазовима.

Он је посебно нагласио, на опште изненађење јавности, да су самостални естрадно-музички извођачи и уметници били изостављени са списка новчане помоћи Владе Републике Србије током пандемије ковид-19. Голубовић је у последње време веома ангажован по овом питању настојећи да реши проблем, па очекује да се ускоро уклоне препреке, како би и самостални естрадно-музички извођачи и уметници, онима којима је бављење музичком делатношћу искључив посао и занимање, добили очекивану помоћ.

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: СЕМУС

Please follow and like us:


You might be interested in


DSC06640

SIMPLY CHIC, FRIZERSKI SALON U ČIKAGU SA DUGOM TRADICIJOM


Property tax

PROPERTY TAX INFO – MARIA PAPPAS COOK COUNTY TREASURER


7. БГД ТВРЂАВА, 6

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН СВЕЧАНИ ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ


45.

ЛЕПОТА СРБИЈЕ – БЕОГРАДСКА БОЕМСКА СКАДАРЛИЈА


Katalog 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

15. MEĐUNARODNI BIJENALE UMETNOSTI I MINIJATURE U GORNJEM MILANOVCU


02

ЗИДАР МАЈО КУЋУ ПРАВИ – ПРИПОВЕТКЕ ВУКА ЦЕРОВИЋА


2. MAJA ŠIPOVAC

НАЈЛЕПШЕ БЕОГРАДСКЕ ГЛУМИЦЕ СУ РОЂЕНЕ САРАЈКЕ


0_NYPD-Officers-spray-mace-into-the-crowd

PROTESTI U AMERICI, UVEDEN POLICIJSKI ČAS

комплетан текст