Radost pred ikonom

Parohijani Crkvene opštine u Hamburgu proslavili su svoju hramovnu slavu, Svetog arhangela Mihaila, veoma svečano i uz brojne goste.

Slavsku liturgiju je služio dragi gost, protojerej-stavrofor Jovan Marić, a sasluživali su mu hamburški protojerej Siniša Vujasinović, protonamesnik Aleksa Milićević i jerej Milutin Marić sa brojnim čtečevima. Liturgiju je sa gornje galerije pratio crkveni hor pod rukovodstvom Maje Šon.

Pričestilo se mnogo vernika, a među prvima deca. Marija Simić (5) je sa celom porodicom bila u hramu i sa ponosom je tokom liturgije stajala nadomak oltara hvaleći se:

– Meni je danas rođendan.

Osvećena su slavska znamenja koja su pripremili kumovi slave, ove godine ih je bilo dvoje, Milimirka Čortan Buha, samohrana majka osmoro dece

(Milica , Ana, Mihaela, Marija, Sofija, Luka, Emilija i Petar) i Miloš Miljević. Kumstvo za iduću godinu je preuzela Crkvenoopštinska uprava na čelu sa predsednikom Rankom Veselinovićem i bivšim, sada počasnim predsednikom Radoslavom Tišmom.

Prota Jovan Marić je u propovedi čestitao slavu, izražavajući zadovoljstvo što je hram pun, pa je poželeo parohijanima da se uvek u slozi i molitvama okupljaju u velikom broju. Zatim je propovedao i o Svetom Stefanu Dečanskom koji se baš tog dana slavio i čija se velelepna zadužbina, manastir Visoki Dečani, nalazi na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu, gde su nam svetinje ugrožene i za koje treba uvek da uznosimo molitve. Proti je oko suzom zablistalo, a i mnogim vernicima.

Svečarsko slavlje su svojim prisustvom uveličali pored generalnog konzula Nataše Rašević i konzul Lidija Ivanović iz Generalnog konzulata RS u Hamburgu, monsinjor Sanders iz Katoličke crkve, protinica Gabrijela Veličković, udovica hamburškog prote Dušana koji je tu bio na službi od 1982. do 1992. Zatim predstavnici SKUD-a Mladost, a posebno su svi uživali zbog prisustva predstavnika Vojske Srbije potpukovnika Miloja Zdravkovića koji je na obuci pri Vojnoj akademiji Bundesvera u Hamburgu i brojni gosti koji su došli iz okoline Hamburga.

Zapevali „Tamo daleko“

Prota Siniša je zajedno sa ocem Aleksom i ocem Milutinom pred kraj svečarskog ručka poveo pesmu „Tamo daleko“. Odmah im se pridružio Predrag Zelenović i potpukovnik Zdravković , a zatim je pevala cela sala.

Slavlja za pamćenje

Čestitajući slavu Nataša Rašević, generalni konzul, je istakla izvanrednu saradnju konzulata i crkve i poželela da se slavlja nastave, tako lepa kao što će ih ona pamtiti.

Pohvale domaćinima

Za slavskom trpezom u velikoj svečanoj sali hrama izgovarale su se čestitke i zdravice, a prota Siniša Vujasinović je posebno zahvalio članicama Kola srpskih sestara koje neumorno snabdevaju izvrsnim zalogajima stotine gostiju koji se okupljaju oko ovog hrama.

Crkveni odbor, na čelu sa predsednikom Rankom Veselinovićem i protinicama, imao je posla na pretek, ali su mogli i da odahnu, jer je sve proteklo kako valja.

Чланак Radost pred ikonom се појављује прво на Vesti online.

Original Article