Radi bolje budućnosti prošlost ne smemo zaboraviti

Zajednički su nastupili 25. marta, u Hramu Svetog Save u Beču, na veliko zadovoljstvo prisutnih i starešine hrama, oca Nenada Mihajlovića, koji je otvorio ovo zanimljivo veče, prepuno lepih stihova, emocija i muzike. Umetnici su predstavili svoje delo i podsetili da prošlost ne zaboravljamo, za dobru budućnost, piše u saopštenju Prosvjete.

Milicu Bakrač je predstavila prof. Svetlana Matić, ističući njeno dosadašnje poetsko ostvarenje, ovenčano mnogobrojnim nagradama, a sve u cilju odbrane, očuvanja i opstanka srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori. Pesnikinja je govorila svoju poeziju iz knjigeAzbučnik, koja sadrži trideset soneta, koji obiluju svetosavskom duhovnošću i tradicijom.

Prof. Srđan Mijalković je predstavio Rajka Tanasijevića, sekretara Prosvjete – odbor u Trebinju, koji je vrlo inspirativno čitao stihove iz objavljenih zbirki pesama: Kad ne budem veliki i Nebeske zveri.

Poznati muzičar Sima Simić je zvucima gitare ulepšao program, izvođenjem pesama sa Kosova i Metohije. Ovo veče je bilo organizovano i posvećeno podsećanju na martovski pogrom 2004. godine i agresiju na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

Susretu su, između ostalih, prisustvovali Goran Bradić, savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Austriji i Slobodan Tanasilović, vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Austriji.

SPKD Prosvjeta je podržalo obeležavanje osamnaeste godišnjice NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, 24. aprila, u centru Beča, na Štefansplacu, u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti. Skup je započeo zvukom sirene za uzbunu i minutom ćutanja. Predsednik ASD Lazar Bilanović je prisutne vodio kroz program, a tokom večeri su nastupili: pevač Bora Đorđević, David Štokinger, član UO Socijalne radionice Austrija, Vilhelm Langtaler, austrijski publicista, dr Vjera Rašković Zec, Ljiljana Bulatović i mnogi drugi.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču, 26. marta Prosvjeta je predstavila novinarsko i književno stvaralaštvo Ljiljane Bulatović iz Beograda. Dr Vjera Rašković Zec, zamenik predsednika Društva, govorila je o bogatoj biografiji Bulatovićeve, ističući da je ona, kao borac za očuvanje dostojanstva srpskog naroda kroz negovanje dokumentarne istine o savremenoj istoriji, o istinitim ratnim i posleratnim događajima u Srebrenici, na osnovu višegodišnjih istraživanja, učestvovala na mnogim tribinama i naučnim skupovima u Srebrenici, Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Moskvi, Podgorici, Beču i drugim gradovima. Ovom prilikom autorka je predstavila mnogobrojnoj publici knjige Raport komandantu Srebrenica: Laž i podvala srbskom narodu.

Prosvjeta ističe da su svi ovi programi imali jedinstvenu poruku: Prošlost ne smemo da zaboravimo, radi bolje budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.