Radi bolje budućnosti prošlost ne smemo zaboraviti

Zajednički su nastupili 25. marta, u Hramu Svetog Save u Beču, na veliko zadovoljstvo prisutnih i starešine hrama, oca Nenada Mihajlovića, koji je otvorio ovo zanimljivo veče, prepuno lepih stihova, emocija i muzike. Umetnici su predstavili svoje delo i podsetili da prošlost ne zaboravljamo, za dobru budućnost, piše u saopštenju Prosvjete.

Milicu Bakrač je predstavila prof. Svetlana Matić, ističući njeno dosadašnje poetsko ostvarenje, ovenčano mnogobrojnim nagradama, a sve u cilju odbrane, očuvanja i opstanka srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori. Pesnikinja je govorila svoju poeziju iz knjigeAzbučnik, koja sadrži trideset soneta, koji obiluju svetosavskom duhovnošću i tradicijom.

Prof. Srđan Mijalković je predstavio Rajka Tanasijevića, sekretara Prosvjete – odbor u Trebinju, koji je vrlo inspirativno čitao stihove iz objavljenih zbirki pesama: Kad ne budem veliki i Nebeske zveri.

Poznati muzičar Sima Simić je zvucima gitare ulepšao program, izvođenjem pesama sa Kosova i Metohije. Ovo veče je bilo organizovano i posvećeno podsećanju na martovski pogrom 2004. godine i agresiju na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

Susretu su, između ostalih, prisustvovali Goran Bradić, savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Austriji i Slobodan Tanasilović, vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Austriji.

SPKD Prosvjeta je podržalo obeležavanje osamnaeste godišnjice NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, 24. aprila, u centru Beča, na Štefansplacu, u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti. Skup je započeo zvukom sirene za uzbunu i minutom ćutanja. Predsednik ASD Lazar Bilanović je prisutne vodio kroz program, a tokom večeri su nastupili: pevač Bora Đorđević, David Štokinger, član UO Socijalne radionice Austrija, Vilhelm Langtaler, austrijski publicista, dr Vjera Rašković Zec, Ljiljana Bulatović i mnogi drugi.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču, 26. marta Prosvjeta je predstavila novinarsko i književno stvaralaštvo Ljiljane Bulatović iz Beograda. Dr Vjera Rašković Zec, zamenik predsednika Društva, govorila je o bogatoj biografiji Bulatovićeve, ističući da je ona, kao borac za očuvanje dostojanstva srpskog naroda kroz negovanje dokumentarne istine o savremenoj istoriji, o istinitim ratnim i posleratnim događajima u Srebrenici, na osnovu višegodišnjih istraživanja, učestvovala na mnogim tribinama i naučnim skupovima u Srebrenici, Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Moskvi, Podgorici, Beču i drugim gradovima. Ovom prilikom autorka je predstavila mnogobrojnoj publici knjige Raport komandantu Srebrenica: Laž i podvala srbskom narodu.

Prosvjeta ističe da su svi ovi programi imali jedinstvenu poruku: Prošlost ne smemo da zaboravimo, radi bolje budućnosti.