Put oko sveta na krilima različitosti

Obilje hrane i pića sa svih strana planete našlo se na štandovima između Linkolnovog memorijala i Kapitola, na zelenom polju koje je svedok istorije Amerike: čuvenih govora, skupova, parada, julskih vatrometa… Folklorno-modne prezentacije i nastupi učesnika iz dvadesetak zemalja, uključujući i Srbiju, vodili su posetioce, njih nekoliko hiljada, spontanom, neobavezujućom rutom na put oko sveta, čineći da svako postane svestan da su svi narodi sa svojim kulturama deo jedne velike multietničke porodice.

Baštinari tradicionalnih vrednosti dobili su priliku da pokažu svo bogatstvo autentičnosti običaja, verovanja, navika, jezika, odevanja, ponašanja, muzike, kulinarskih veština i drugih zanata iz država porekla, te da tako ogledaju svoj etnos u Reflektujućem jezeru nad kojim se dični Vašingtonov spomenik izdiže.

Utkani u šarenilo narodnog blaga i nacionalnih obeležja, sa nezaobilaznim “srpskim barbikama” i niskama dukata, prepoznatljivih nošnji, korpica i kecelja, ambasadori Šapca, Niša, Beograda, Šumadije, Vojvodine, Balkana smeše se sa fotografija, radi kojih su zastali ne bi li zabeležili tek nekoliko trenutaka sa sedmočasovnog maratona svetske hrane i kulture. Među njima su bili: Nenad Jovanović, Nevena Topalović, Biljana Regan, Ivana Mangov, Danijela Milić, Lena Mangov i Džon Regan.

Grupa Biljane Regan je učešćem u festivalu Oko sveta još jednom predstavila svoju domovinu i srpsku zajednicu u Americi na najbolji mogući način, dokazujući da se i bez (su)finansiranih projekata, donacija i budžeta, Srbija i tako daleko i tako lako može bezrezervno voleti, a njena kultura čuvati i promovisati. Posebno priznanje za organizaciju pripada drugom sekretaru za politička pitanja i medije Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu Ivani Mangov i njenim saradnicima.