Puno knjiga za finske studente slavistike

Zajednički poklon, organizovan od strane Ministarstva kulture i informisanja, čini 100 izabranih knjiga iz srpske umetnosti, književnosti, istorije i nauke, koje su poklonjene povodom stogodišnjice proglašenja nezavisnosti Finske i stogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

Knjige će biti dostupne u slavističkom odeljenju Nacionalne biblioteke Finske, koje koriste studenti koji u Finskoj uče srpski jezik, mnogobrojni znatiželjnici koji želi da saznaju više o našoj zemlji, kao i jedan broj Srba koji žive u Finskoj i u ovoj biblioteci pronalaze literaturu na svom jeziku.

Poklonjene knjige su na srpskom i engleskom jeziku. Dok je Udruženje Adligat većim delom poklonilo izdanja o srpskim manastirima, Pupinu, Kosovu i Metohiji i istoriji srednjovekovne Srbije, Narodna biblioteka Srbije je izabrala više moderne belatristike – dela Andrića, Desanke Maksimović, Davida Albaharija.

Svečana primopredaja vrednog poklona izvršena je danas u Narodnoj biblioteci Srbije. Na primopredaji prisutnima se obratio Dejan Masliković, ispred Ministarstva kulture i informisanja, na čiju ličnu inicijativu je organizovana ova akcija, Vladan Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije, Paivi Alatalo, zamenica ambasadora i Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

„Jedan od razloga osnivanja Udruženja Adligat bilo je unapređenje međunarodne saradnje, predstavljanja drugih država u Srbiji, i Srbije u svetu. Knjige o Srbiji su, zahvaljujući požrtvovanosti našeg malog tima stigle do Indonezije, Brazila, Jermenije, Slovenije, Engleske, Rumunije, Rusije i mnogih drugih država. Ponosni smo na činjenicu da je naše udruženje zajedno sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti u prethodnih pet godina poklonilo više od pola miliona knjiga, koje su većim delom poklonjene siromašnim bibliotekama širom Srbije i regiona – 10.000 knjiga otišlo je za Trebinje. 6.000 za Tutin, 2.200 za Banjaluku, 10.000 studentima Filološkog fakulteta u Beogradu a trenutno je u toku akcija poklanjanja 10.000 knjiga za 29 zatvorskih biblioteka u Srbiji“, kaže Viktor Lazić.