Puna kuća jedino bogatstvo

 

Veliku pažnju u parohiji Linc, izazvalo je gostovanje Maje Kovačević, majke 11 dece, koja je posle liturgije u hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog brojnim parohijanima prenela svoju životnu priču. Sveštenik Dragan Mićić je izrazio veliko zadovoljstvo što parohija ima priliku da ugosti ponosnu ženu iz Kraljeva, koju još zovu Majka hrabrost. Članovi parohijskog hora sa sestrama Simić su predivnim pojanjem ulepšali ovaj događaj.

Sa druge strane, Maja je uz veliku zahvalnost što je pozvana u Linc skromno rekla da ipak ni po čemu nije posebna.

– Nekada su porodice bile daleko brojnije nego danas. Imati više dece nije bila nikakva čudna pojava – ističe ova samohrana majka.

Ona je prisutnima otkrila da joj je puna kuća uvek bila velika želja.

– Naš narod se promenio, sada je bitno da imamo velike kuće, a male porodice. Nekada je to bilo obrnuto. U seoskim domaćinstvima su ranije odrastali zajedno brojna braća i sestre i niko se nije iščuđavao kad žena rodi više od petoro dece. Ja sam oduvek želela da imam veliku porodicu, za raziku od većine drugih devojčica koje su zamišljale da su princeze. Sebe sam videla kao majku – kazala je Maja i pobrala salve aplauza.

Uprkos što je ostala bez supruga Radiše koji je preminuo pre nešto više od dve godine, Majka hrabrost ističe da nije teško brinuti o velikoj porodici i kaže da svakoj ženi treba da služi na ponos da ima više dece. Kovačevićeva je primer našla u poznatim ženama, najviše iz srpske istorije:

– Majka Svetog Save, Anastasija, imala je tri sina i tri ćerke, majka vojvode Živojina Mišića imala je trinaestoro dece, kao i majka mitropolita Amfilohija Radovića. Moja omiljena heroina je kneginja Persida Karađorđević, majka kralja Petra Prvog, koja je imala desetoro dece. Ona je bila autoritet u porodici i po mom mišljenju preteča je današnje savremene žene koja u isto vreme može da bude majka, supruga i poslovno ostvarena žena – dodaje Kovačevićeva.

Maja Kovačević je prilikom gostovanja u Lincu predstavila i neka izdanja svoje izdavačke kuće i dve knjige koje je i sama napisala – „Sveta Anastasija Srpska“ i drugu „Sveta Petka“.

Iz grada u selo

Familija Kovačević se iz grada preselila u Vrdila selo nadomak Kraljeva, što je po Majinim rečima olakšalo život svima. Sa tri ćerke i osam sinova na selu je daleko lakše:

– Pre nekoliko godina smo se preselili na selo, suprug Radiša je tada još bio živ. Na selu deca lepše odrastaju nego u gradu, a imaju više prostora i slobode.

Posle muževljeve smrti Maja je preuzela brigu o poslu u njihovoj izdavačkoj kući „Glas Srbije“. To je glavni izvor prihoda za školovanje i ishranu njene dece – Milice, Miloša, Milana, Mihajla, Radoša, Ratka, Ružice, Miodraga, Nikoline, Jovana i Đorđa.

Kondir majke Jugovića

Maja je od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika 2015. godine dobila prvi Kondir majke Jugovića, nagradu koja se dodeljuje majkama koje imaju sedmoro i više dece. Ona je u međuvremenu u Kraljevu osnovala Udruženje građana za pomoć porodicama sa petoro i više dece, borbu protiv bele kuge i obnovu kulturno-istorijskih spomenika pod nazivom „Kneginja Persida Karađorđević“. Nju su, za rađanje velikog broja dece, kako napominje, inspirisale poznate majke iz srpske istorije.

Чланак Puna kuća jedino bogatstvo се појављује прво на Vesti online.

Original Article