Prvo olimpijsko takmičenje, a još u školu krenuli nisu

Na terenu Fudbalskog kluba „Sloga“ za olimpijske medalje nadmetalo se 160 predškolaca iz Vukovara, Borova Naselja, Trpinje, Bobote, Markušice, Negoslavaca i Borova.

Predškolsko obrazovanje na srpskom jeziku i pismu prva je karika u procesu stvaranja čvršćih veza među pripadnicima srpske zajednice, tako smatraju u Veću srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

– Posebno smo srećni što je, u odnosu na prošlu godinu, broj učesnika veći i što je više dece u našim vrtićima. Finansijeri Dečje olimpijade su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Srpsko narodno veće, a ove godine podršku daje i opštine Borovo. Mi u svom planu i programu imamo aktivnosti vezane za obrazovanje na srpskom jeziku i pismu, a kako je predškola početak obrazovanja svakog deteta osmislili smo ovaj projekat. Odnosi se na sport koji je za razvoj deteta izuzetno važan. Počinjemo ovom manifestacijom, a završavamo sa jednom koju smo nazvali „Deca pesnici roda svog“ koja je namenjena sedmim i osmim razredima – izjavio je predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Domaćin ovogodišnje olimpijade Dečiji vrtić „Zlatokosa“ ugostio je vršnjake iz šest predškolskih ustanova. Ovo je Borovčanima treća uloga domaćina koju sa velikim zadovoljstvom prihvataju i lokalna samouprava i svi nosioci društvenog života.

– Ovo je jedina manifestacija u kojoj učestvuju deca predškolskog uzrasta iz svih ovih vrtića i zbog toga je veoma značajna. Osim toga, ovo je i jedina prilika da se sva ova deca sakupe na jednom mestu, ali ne samo deca nego i vaspitači. Svake godine drugo mesto, odnosno drugi vrtić je organizator, ali u tome im uvek pomaže lokalna samouprava. Danas smo na stadionu FK „Sloga“, sudije su nam učenici i učitelji OŠ „Borovo“, a pokrovitelj je opština Borovo. To je velika manifestacija i jedan vrtić ne može to sam da organizuje i jako je lepo što smo danas ovde svi zajedno – ističe direktorka DV „Zlatokosa“ Radmila Latas.

Deca uče „fer plej“ ponašanje

Takmičenje se odvijalo u četiri discipline: štafetno trčanje, trčanje na 50 metara, skok u dalj i graničari.

„Dečja olimpijada“ borovo

– To su discipline usklađene sa mogućnostima dece ovog uzrasta. Trčanje vole, skok u dalj je stvar spretnosti, a graničari su ekipna igra. Cilj je bio da igru iz davnina vratimo u vrtiće i tako su graničari postali jedna od disciplina. Što se tiče samog takmičenja za decu je ono u redu dok pobeđuju. Zato su značajne ovakve manifestacije gde ima puno dece i gde oni mogu sebe da uporede sa većim brojem svojih vršnjaka te postaju svesni svojih mogućnosti. Istovremeno želimo da ih naučimo „fer pleju“ i da nije važno samo pobediti nego potruditi se da uradiš najbolje što možeš te da se pobednicima uvek čestita – objašnjava Latas.

Brojna je bila i publika koja je punim srcem bodrila mališane, a Dečju olimpijadu podržali su svojim prisustvom i značajni gosti među kojima konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, zamenik župana Đorđe Ćurčić i drugi. Na Dečjoj olimpijadi 2019. učestvovali su dečiji vrtići: „Vukovar 2“ Vukovar i Borovo Naselje, „Liliput-Trpinja“ Bobota, „Zlatokosa“ Borovo, OŠ „Negoslavci“ i OŠ „Markušica“.

The post Prvo olimpijsko takmičenje, a još u školu krenuli nisu appeared first on srbi hr.

Original Article