Први волонтер Аустријске службе сећања у Србији

Владимир Влајић из Инсбрука, први је припадник Аустријске службе сећања који је годину дана волонтирао у Савезу јеврејских општина Србије и Јеврејском музеју у Београду. Служба сећања, важна за цео свет, а посебно за наше младе сународнике који су аустријски држављани, бави се расветљавањем узрока Холокауста и његових последица, суочавањем са злочинима у Другом светском рату, али и другим ратовима, жртвама како Холокауста, тако и нејеврејских страдалника.

Основана је 1992. године од стране др Андреаса Мајслингера, и може се служити уместо војног рока, 10 до 12 месеци ван граница Аустрије.

„Ја сам се бавио превођењем аустријских докумената која су важна за јеврејску заједницу, али и за Србију и Аустрију. Радили смо и реорганизацију библиотеке, имали смо прилике да нађемо књиге о страдању српског и јеврејског народа у Јасеновцу”, каже за РТС Владимир Влајић.

Владимир, као студент Међународних економских наука Универзитета у Инсбруку, годину дана мора да проведе у иностранству на студијској размени, тако да је одабрао да у земљи свог рођења и својих предака испуни студијску обавезу, а својим радом у Служби сећања утре пут наредним генерацијама волонтера.

„Ван музеја организовао сам предавања. Радио сам и превод водича Јеврејског историјског музеја на немачки, јер сам видео да долази доста људи са немачког говорног подручја”, каже Влајић.

Владимир Влајић је са осморицом другова, када је најмлађи имао 15, а најстарији 20 година основао организацију Српска православна омладина Инсбрук – СПОЈИ, на Цвети, 12. априла 2009. године. Залажу се за очување, неговање и промовисање српског културног и националног идентитета. Поред хуманитарног рада, велику важност придају спортским активностима.

„Кроз спорт се најбоље спајају људи и још више упознају, као што је Краљевски куп, који ће се одржати 4. пут, кроз који се помаже болесној деци у Тиролу и вишедетним на Балкану”, каже Влајић.

СПОЈИ су организовали бројне трибине, на којима су учествовали многи историчари, уметници, музичари…Помогли су и глумцу и продуценту Тихомиру Станићу да започне снимање филма о Аустријанки Диани Будисављевић, која је из Јасеновца спасила 12000 већином српске деце.

„Тај филм је започет 2014. године у Инсбруку, где је сахрањена. Морамо рећи да је једина институција која је финансијски и морално подржала тај филм град Инсбрук”, истиче Влајић.

Двојезични часопис СПОЈИ покренули су октобра 2010. године са циљем да информишу сународнике о горућим питањима из српске историје, традиције, писма, језика…Излази два пута годишње, а сав приход од продаје иде у хуманитарне сврхе.