Prvi seminar nastavnika Prosvjetinih škola u Austriji

by Urednik

Prvi seminar nastavnika Prosvjetinih škola u Austriji

Prosvjetina Mreža srpskih škola u Austriji organizovala je prvog vikenda u junu, prvi seminar nastavnika i pedagoga iz srpskih škola Prosvjete širom Austrije. Seminar je održan u Ensu, domaćini su bili otac Ljubomir Bolić i nastavnice škola u Štajeru i Ensu, Snježana Jovetić i Jelena Milašinović, a seminar je pripremio i vodio Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Mreže srpskih škola u Austriji.

Zahvaljujući dobroj pripremi, dobrim domaćinima i motivisanim učesnicima, ovo profesionalno, ali i prijateljsko druženje proteklo je u izuzetnoj atmosferi. Bečke nastavnice Aleksandra Tanasković i Vesna Špirić pripremile su film i prezentaciju o dosadašnjim aktivnostima. Razmenila su se iskustva, podelila stručna znanja i saveti, predstavljene škole i metode rada, ali je ipak najveselije bilo na zajedničkoj večeri, koju su priredili domaćini.

Srđan Mijalković je, između ostalog obavestio saradnike o dosadašnjim koracima u razvoju škole, podeljeni su pokloni za đake, od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a nije se krilo zadovoljstvo postignutim: „Ponosan sam na naše nastavnike i njihovu posvećenost radu. Ko je pre nekoliko godina mogao da pomisli da će naša deca širom Austrije najzad moći da uče srpski jezik i to sa ovako kvalifikovanim kadrom i vrhunskim programima, a da će se nastavnici ovako okupljati i napredovati u radu. Na jesen planiramo osnivanje novih škola, pre svega u Gracu i Salcburgu, Viner Nojštatu i Velsu, kao i u Tirolu i Foralbergu, a pripreme su uveliko u toku,“ rekao je Mijalković i dodao: „Samo da još veći broj naših ljudi širom Austrije prepozna priliku koju Prosvjeta nudi njihovoj deci i da razumeju da je organizovano učenje srpskog jezika i ćirilice najvažniji prioritet u njihovom obrazovanju i razvoju, a da su naše Škole srpskog jezika u Austriji najbolja mogućnost za to!“

PR Prosvjeta Austrija
Беč, 07.06.2022.


SVE VESTI
Original Article

Related Posts