Prvi Nikoljdan daleko od zavičaja

U manhajmskoj parohiji koja obuhvata područje gradova Manhajma, Hajdelberga, Ludvigshafena, Špajera i obližnjih mesta Svetog Nikolu prema rečima nadležnog sveštenika Marka Jovanovića Svetog Nikolu obično slavi oko pedeset porodica. Ove godine bilo ih je i više jer su mnogi, koji su do sada odlazili da slave u otadžbinu, zbog poznatih problema sa korona virusom odlučili da Nikoljdan obeleže u Nemačkoj.

Kako je poznato, Srpska pravoslavna crkva pozvala je vernike da obeleže slavu uz poštovanje svih epidemioloških mera, a oni koje smo kontaktirali uglavnom su to i poštovali. Slavski kolač, žito i sveća su tri glavna obeležja uz koja je proslavljen i Sveti Nikola.

Kod Piroćanaca Jovana i Violete Vlajković, koji žive u Fridrihsfeldu, za slavskom trpezom bili su samo sin Đorđe, snaha Aneta i ćerka Jovana.

– Porodično, kako to nalažu propisi, slavska obeležja bila su tu, a na trpezi su se našla posna jela, suva punjena paprika, sarma, tavče gravče u zemljanoj posudi, gljive pečene u rerni, a od ribe poslužena je pastrmka. Naravno, sve je to na kraju zaslađeno sa posnim kolačima – detaljno nam je referisala domaćica Violeta i dodala:

Perka i Dragan sa unucima

– Nadamo se da će ova pandemija uskoro proći pa ćemo dogodine slavu proslaviti sa puno više gostiju i još veselije.

U porodičnom okruženju ovo puta slavili su i Aleksandar i Silvija Mitrović iz Manhajma. Nije bilo gostiju kao prošle godine, jer okupljanja su zabranjena, ali raznih specijaliteta nije nedostajalo. Slavski kolač prelomili su otac i sin Aleksandar i Nikola.

Posle 20 godina, Perka i Dragan Jovičić prvi put su sa porodicom ostali u Nemačkoj.

– Do sada smo svake godine išli u otadžbinu i u Trstencima kod Dervente u roditeljskoj kući slavili slavu. Kako mi roditelji nisu živi, ovoga puta sestra Nada me zamenila i proslavila Svetog Nikolu. Uz porodicu i slavski ručak i ovde smo obeležili slavu. Moja deca Siniša i Nataša, snaha Suzana, zet Nikša i unuci Maša i Danilo uveličali su naš slavski ručak. Ako da dragi Bog, dogodine ćemo ponovo slaviti u otadžbini – naglasio je Dragan.

Nazdravili: Porodica Jovičić ostala u Nemačkoj

Viša sila

I kod Grozdoljuba Stevanovića, Obrovčanina bilo je kako nalažu srpski običaji. Slavski kolač, žito, sveća i bogata trpeza.

– Ovoga puta bez gostiju, samo porodično. Viša sila učinila je svoje – požalio se domaćin Grozdoljub.

Grozdoljub je sa sinom Denisom i kćerkom Sibelom prelomio slavski kolač. Kako nije bilo drugih gostiju fotografiju je napravila supruga Sanela.

Чланак Prvi Nikoljdan daleko od zavičaja се појављује прво на Vesti online.

Original Article