Prva slava Orlova

Nedavno su članovi Moto-kluba Orlovi iz St. Galena prvi put slavili klupsku slavu, a izabrali su da to bude Vidovdan.

– Slavili smo prema svim običajima i uz verski obred. Na moju ideju uzeli smo Vidovdan za slavu, jer je to jedan od naših najvećih praznika. Razlog za izbor ove slave je takođe što smo u ovo vreme, pre ferija, svi tu u Švajcarskoj i možemo da se okupimo, kao i da nam dođu dragi gosti – kaže za “Vesti” Stanislav Aksić, domaćin slave i potpredsednik kluba.

Aksić je među članovima i prijateljima poznatiji po nadimku Deda bre, a rodom je iz sela Rajanovce u Kosovskom Pomoravlju. On s ponosom ističe da je njegovo rodno mesto nadomak Prilepca u kom je rođen i car Lazar Hrebeljanović.

Članovi Moto-kluba Orlovi su se rano ujutro uputili motorima do Crkve Prepodobnog Simona Monaha u St. Galenu, kako bi osveštali slavski kolač i prisustvovali jutarnjoj liturgiji. Verski obred je služio jerej Brane Sarić iz St. Galena.

U goste su došli članovi prijateljskih i bratskih klubova Vukovi, Serbijanbajkers, Škorpioni. Bili su tu i članovi ogranka ovog kluba iz Soloturna, njih desetak sa suprugama.

– Ovog puta zbog korone nije bilo muzike uživo, jer smo smeli samo da puštamo muziku sa računara. Nadam se da ćemo za sledeću slavu imati muziku uživo – kaže Aksić, koji zahvaljuje svim gostima na dolasku.

Slavu su obeležili u restoranu Kod Ilije u Vinkelnu nadomak St. Galena, za koji Orlovi kažu da je njihovo “gnezdo”, gde se stalno sastaju. Na slavlju je bilo oko stotinak članova kluba i gostiju.

Za sledeću godinu još nije izabran kum slave, jer je više članova izrazilo tu želju pa će izbor biti obavljen na sledećem sastanku.

Verski obred: Svi uz slavski kolač u hramu

Dve ikone

Na stolu su bile i dve ikone Sv. Cara Lazara. Jednu je klubu poklonio domaćin slave Stanislav Aksić. On je ikonu doneo sa Kosova i Metohije, a drugu je poklonio član Ostoja Kovačević koji se vratio za stalno svome domu u Republiku Srpsku.

Чланак Prva slava Orlova се појављује прво на Vesti online.

Original Article