Protino odlikovanje priznanje rasejanju – Vesti online

SPC Keln

Zaslužan: Uz orden proti dodeljen i Ukaz odlikovanju

Uz prisustvo velikog broja vernika, ali i sasluženje više sveštenika iz Nemačke i Srbije, u hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu proslavljen je Sveti Arsenije Sremac – slava kapele pri hramu i slava Pravoslavne omladinske zajednice u Kelnu. Slavu je uveličala i svečana dodela ordena Krst vožda Đorđa Stratimirovića protojereju stavroforu Neđi Janjiću, arhijerejskom zameniku i parohu kelnskom.

On je odlikovan jednim od najviših crkveno-društvenih priznanjem koje po blagoslovu episkopa sremskog Vasilija, Fondacija “Vožd Đorđe Stratimirović” i Centar za razvoj Šajkaške dodeljuju najistaknutijim crkvenim, ali i javnim radnicima za izuzetne doprinose u očuvanju i negovanju vere, srpske kulture i tradicije.

Orden je proti Neđi Janjiću uručio prof. Ivan Stratimirović, predsednik Fondacije i naveo da ga je zaslužio “za izuzetne doprinose u svedočenju vere u rasejanju, negovanju srpske kulture i duhovnosti, nacionalnog identiteta, ali i organizaciji srpske zajednice u dijaspori na zdravim temeljima svetosavlja i savesnom obavljanju svešteničke dužnosti, kroz više od četiri decenije”.

Otac Janjić sa protinicom Alkom
Prigodan program u parohijskom domu

U parohijskom domu izgovorene su besede i čestitke uz podsećanje da je prota Janjić već odlikovan i od strane SPC.

– Ovu veliku radost i čast oca Neđe prihvatamo i kao našu sopstvenu. Odličje je u našim očima dokaz da je neizmerna ljubav oca Neđe odzvanjala preko svih granica i stvarala, rađala i umnožavala ljubav u srcima mnogih – poručio je doc. dr Ilija Đorđević, predsednik Crkvenog odbora Crkvene opštine u Kelnu.

Đođević ističe da je otac Neđo, iako ponižen i zatvaran u početku svešteničkog života, u godinama koje su sledile jačao u ljubavi i veri i činio sve za očuvanje, razvoj i procvat svog, srpskog pravoslavnog naroda.

– Ovaj duhovni gorostas je primer istinskog svešteničkog vladanja i bitisanja. Mi, parohijani u Kelnu imamo privilegiju što se možemo nazvati njegovim duhovnim čedima – istakao je predsednik Crkvenog odbora Crkvene opštine u Kelnu.

Protojerej Mladen N. Janjić, paroh kelnski i starešina hrama Vozdiženja Časnog Krsta imao je možda i najteži zadatak, da priča o svom ocu.

– Ponosan sam kao duhovni i telesni sin oca Neđe na njegovu delotvornu ljubav i duhovno viteštvo, koje je prepoznato od rodoljubivih šajkaša. Prepoznali su kao svog, kao onoga koji svojim životom i delima svedoči 43 godine borbe za očuvanje srpskog nacionalnog i duhovnog jedinstva. Sa istim ubeđenjem je i sam vožd Đorđe Stratimirović stajao na braniku otečestva. Život oca Neđe svedoči da nije važno protiv kolike sile se boriš već kakvu svetinju braniš, a njegova duša je bila njegova najveća svetinja. Čojstvo, junaštvo, fizička i duhovna lepota, autoritet, tananost duše, poverenje u Boga su vrline koje su krasile vožda Stratimirovića, ali iste krase i našeg protu – istakao je protojerej Mladen Janjić.

Uz svečani slavski ručak za sve prisutne priređen je i prigodan kulturno-umetnički program koji je bio svojevrsna duhovna akademija.

Prota Neđo je osveštao slavska znamenja

Sveštenici iz otadžbine

Prazničnu službu uz protu Neđu, sasluživali su sveštenici iz Eparhije diseldorfsko-nemačke, ali i Srbije: protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, arhijerejski namesnik za Severnu i Rajnu Vestfaliju, protojerej-stavrofor Slobodan Radojčić iz Surčina, protojerej-stavrofor Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu, protojerej Marko Mirković iz Čačka, kao i đakon Hadži Nenad M. Jovanović iz hrama Svetog Luke u Košutnjaku.

Liturgiji je prisustvovao i sveštenik Trajče Grozdanov, paroh MPC – Ohridske Arhiepiskopije u Kelnu.

Molitva poginulima u Osnabriku

U prvom delu večernje liturgije – proskomodiji, molitveno je pomenuto i 116 srpskih oficira i vojnika Jugoslovenske kraljevske vojske, koji su postradali 6. decembra 1944. prilikom britanskog bombardovanja oficirskog logora za ratne zarobljenike Oflag VI C

u Osnabriku.

U ovom logoru je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno više od 6.000 oficira i vojnika Jugoslovenske kraljevske vojske.

Navijajmo za Srbiju

Pravoslavna omladinska zajednica u Kelnu obaveštava i poziva sve zainteresovane ljubitelje fudbala da zajedno u Crkvenom centru gledaju utakmice fudbalske reprezentacije Srbije na Svetkom prvenstvu u Kataru.

( Crkveni centar Frankenplatz 24 – 51149 Koeln ).

“Dobro ste došli da zajedno navijamo i bodrimo našu Srbiju”, navodi se u pozivu objavljenom na Fejsbuk profilu hrama Vozdviženja Časnog Krsta.

Detaljnije