Prosvjeta se širi Nemačkom

Odbor SPKD Prosvjeta za Nemačku u Štutgartu je održao redovni sastanak, a priređen je i program nazvan Muzikom i poezijom u borbi protiv korone. Program je osmislila i decu podučavala Ana Stefanović, profesorka muzičkog vaspitanja. Deca su pevala uz pratnju Branislava Stojčića na klaviru, a potom je Borica Perišić Đekanović govorila dirljive stihove iz njene knjige“ Moja zemlja“.

Desa Burazor Aslanidu, predsednica odbora Prosvjete za Nemačku, kaže da je to pokušaj nastavka rada posle pandemije koja je zahvatila celu planetu.

– Okupili smo se u prirodi u parku na određenoj propisanoj distanci i sa maskama. I dalje se pridržavamo svih preventivnih mera u zemlji domaćina koja nam je omogućila da se u ovoj zemlji školujemo i usavršavamo i koja nam je omogućila da se Prosvjeta ukoreni u Nemačkoj. Potrudićemo se da se kroz celu Nemačku otvaraju pododbori jer u svakoj od 16 pokrajina ima srpskog življa – istakla je Desa Burazor Aslanidu.

Ona je izrazila žaljenje što 28. marta nisu održani susreti pisaca iz više zemalja.

– Sve je otkazano zbog korone ali smo dogovorili sa predsednikom Prosvjete na Krfu Željkom Popovićem da se ovogodišnji susreti pisaca održe na tom i na ostrvu Vido krajem septembra i da tada položimo venac na Mauzolej srpskih stradalnika u Prvom svetskom ratu.

Bogdana Brezovac, sekretar odbora Prosvjete za Nemačku je istakla rad na digitalnom umrežavanju pre svega mladih koji pišu, slikaju ili se bave nekom drugom vrstom umetnosti.

Чланак Prosvjeta se širi Nemačkom се појављује прво на Vesti online.

Original Article