„Prosvjeta“ iz Beča u Svetoj zemlji

Termin je bio od 28.10 do 4.11, a ruta vrlo zanimljiva – Jerusalim sa svetinjama, Vitlejem, Gora Tavor, Kana, reka Jordan, Jerihon, Jafa, Mrtvo more, kao i još veliki broj značajnih svetinja u tom regionu.

Duhovnik koji je pratio grupu bio je član Prosvjete, otac Krstan Knežević, sveštenik u penziji, koji već godinama odlazi u Svetu zemlju.

Od sletanja u Tel-Aviv, članovi Prosvjetine grupe su zajednički i sa velikim entuzijazmom ispunjavali pripremljeni program, obilazile znamenite istorijske predele, brojne drevne crkve i manastire i druge svetinje, kao što je na hadžiluku i red.

Tokom osmodnevne ture bilo je mnogo druženja, šala i anegdota, a još više emotivnih i ozbiljnih razgovora, zajedničkih molitvi i osvajanja novog, dubokog i duhovnog iskustva.

Iako je vreme bilo vrlo toplo, oko 30 stepeni, spas je nudio aklimatizovani autobus, kao i sveže večeri u hotelima, posebno pored Galilejskog jezera, gde su svi probali „Petrovu ribu" koja živi samo u tom jezeru.

Organizovana je i tura brodom, a igrom slučaja, kapetan broda bio je naš čovek, iz Srbije, koji već 30 godina živi u Izraelu. Uz intoniranje srpske himne, zavijorila se i srpska zastava, a potom, spontano zapevalo i zaigralo.

Naravno, videli smo i reku Jordan, u kojoj se većina grupe, po tradiciji, „pogružila", a poseban doživljaj bilo je „kupanje" u talasima Mrtvog mora, u kojima zaista ne može da se potone.

Uživalo se u nestvarnom miru, skladu fresaka i lepoti hramova, bili oni duboko u Judejskoj pustinji, Nazaretu, Vitlejemu ili Jerusalimu, a gde god je bilo prilike, čitani su odgovarajući delovi iz Svetog pisma, koji su na poseban način upotpunjavali i zaokruživali doživljaj. Susreti sa tamošnjim ljudima, monasima i monahinjama, ali i običnim svetom, bili su zaista inspirativni, a neki od njih i vrlo značajni.

Članove grupe Prosvjete iz Beča na pokloničkom putovanju u Svetoj zemlji, primio je u svečanoj sali Jerusalimske patrijaršije patrijarh jerusalimski Teofilo. Umesto desetak minuta susret je trajao više od 45 minuta, a na pozdravne i mudre reči patrijarhove koje su se ticale potrebe očuvanja vere i identiteta i otpora globalizmu, odgovorio je predsednik Prosvjete Mijalković, koji je zahvalivši na dobrodošlici, pomenuo patnje pravoslavnih hrišćana na Kosovu i Metohiji i zamolio patrijarha Teofila da svoje molitve i napore na podršci pravoslavlju posebno posveti i njima. Patrijarh je po običaju blagoslovio i podario poklonike i obećao podršku. U Patrijaršiji su poklonici koji žele dobili svoje Gramate koje potvrđuju da su bili na hadžiluku.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)