Proslava Petrovdana u Kabramati

Srpska crkva i njeni vernici u otadžbini i rasejanju svečano su proslavili praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu – Petrovdan, inače, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Svečano je bilo i u svim našim svetinjama na Petom kontinentu, a posebno u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati.

Tamo je svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje visokoprečasnih protojereja – stvarofora Đure Đurđevića i Vladislava Đorđevića, protođakona Petra i đakona Miloša Raketića, a prisluživali čtečci Sidnejskog namesništva.

U svojoj pastirskoj besedi, episkop Siluan je opširno govorio o značaju ovog praznika i delima svetih apostola Petra i Pavla, prvim propovednicima i učiteljima, zaslužni za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

– Sabrali smo se u dan nedeljni da proslavimo najslavniji događaj u istoriji roda ljudskog, događaj koji je promenio svet – Vaskrsenje Hristovo, i kalendarski, one koji su blagovestili upravo ovu najradosniju blagovest da je čovek pozvan da bude besmrtno biće sazdano za neprolaznost i ikona Božija uramljena u ovome svetu – kazao je između ostalog episkop Siluan.

Posle svete liturgije, episkop je odabranim rečima čestitao proti Vladislavu Đorđeviću lep jubilej – 33. godišnjicu od njegovog rukopoloženja na Petrovdan u kabramatskom hramu.

A da je u Kabramati bilo zaista svečano potvrđuju i priložene fotografije koje je snimila Kristina Mrakić, kojoj se ovom prilikom najtoplije zahvaljujemo.

Чланак Proslava Petrovdana u Kabramati се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)