Proslava dva jubileja SPC: Čestitka sa Hilandara!

 

Saborskim zasedanjem i svečanom akademijom otpočelo je proslavljanje velikih jubileja SPC: 800 godina autokefalnosti i sedam decenija naše crkve u Australiji i na Novom Zelandu.

Osim sveštenstva naše crkve, saborskom zasedanju prisustvuju i episkop Longin, kao i visokoprepodobni otac Metodije, arhimandrit manastira Hilandar. Na svečanoj akademiji, u prisustvu ekselencija, visokoprepodobnih i visokoprečasnih i časnih očeva i nekoliko mnoštva vernoga naroda, učešće su uzeli umetnici koji su programom oduševili i zadovoljili ukuse publike.

Na početku akademije prisutnima se obratio visokoprepodobni otac Metodije koji je pozdravio vladiku Longina i australijsko-novozelandskog Siluana, te ekselenciju Miroljuba Petrovića i konzule Branka Radoševića i Petra Špadijera, zvaničnike Kastl Hila, gde se svečanost odigrala, te sav rodoljubivi narod. U ime hilandarskog monaštva čestitao je oba jubileja.

Zahvalnost gostima

– Kada govorimo o autokefaliji, setimo se davne 1219. godine. U žitiju našeg svetitelja Save kaže se da je on te godine došao u grad Nikeju koji je bio sedište vizantijskog cara. On je tada bio hilandarski monah koji je sa svojom bratijom cara i patrijarha zamolio za autokefalnost. Molba mu je odobrena, a iako on nije želeo da bude na čelu, car i patrijarh su ga na neki način primorali da prihvati tu ulogu i bude hirotonisan za prvog arhiepiskopa. Neka primer Svetoga Save pomogne i vama, vladiko, da na ovom udaljenom kontinentu postignete uspešna dela i da se sa pravom zovemo decom Svetoga Save – poručio je arhimandrit Hilandara.

Prisutnima se na engleskom i srpskom jeziku obratio vladika Siluan.

– Klanjam pred milošću Božjom što je sa nama večeras manastir Hilandar, što je sa nama Sveti Sava, što je sa nama Sveta Trojeručica i sve ono što čini naše nasleđe i čini nas onim što jesmo. A to je prisustvo naše carske lavre arhimandrita Metodija kojem sam neizmerno blagodaran što je sa nama i što je obogatio ovo naše veče i ostale dane – poručio je vladika Siluan i zahvalio se i vladici Longinu i svima koji idu savremenim putem i putem spasa.

Velika čast

Ceo događaj je poseban za Srbe u Australiji i na Novom Zelandu.

Tako je Milomir Anđelković istakao da je proslava 70 godina SPC u Australiji značajna za celu njegovu porodicu.

– Čast mi je što me je vladika Siluan pozvao na slavlje. Ponosan sam na pokojnog dedu koji je bio član dve fondacije SPC u Sidneju i manastira u Kanberi. Odrastao sam na crkvenom imanju u Rosmoru pre nego što ga je moj otac prodao i delimično poklonio crkvi pre 40 godina. Sjajna stvar je što je Australija zemlja doseljenika iz celog sveta, jer smo joj dali svoju posebnost. Treba poštovati sve što su naša prethodna pokolenja izgradila, kao i ovo što naši mladi sada hoće, a to je da dovrše naš Koledž „Sveti Sava“ za buduće generacije – rekao je za „Vesti“ Milomir i istakao da voli Australiju i svoje srpske korene i baštinu.

I Ilija Glišić je istaknut i poštovan član srpske zajednice. On nam je rekao da očekuje da će nam zajednica puno napredovati početkom rada Koledža „Sveti Sava“.

Sećanje na prve iseljenike

U okviru programa su nastupila deca sa predstavom o Svetom Savi iz Lazarice. Zatim i srpsko-australijska pozorišna grupa Pilipenda, koja je izvela prikaz prvih naših doseljenika na australijsko tle, njihove plodove koje su nesebično davali izgradnjom hramova, kao i o razmiricama i podelama kojih je svakako bilo u tom periodu. Izvođači su primili čestitke mnogih nakon završetka akademije, kao i sve grupe horova i folklora koje su nastupile.

Чланак Proslava dva jubileja SPC: Čestitka sa Hilandara! се појављује прво на Vesti online.

Original Article