Proslava 800 godina autokefalnosti SPC u Čikagu

Goste je pozdravio vladika srednjezapadnoamerički i novogračanički Longin. Vladika je govorio o istorijatu i značaju manastira. Iguman manastira Nova Gračanica, Serafim Baltić, pozdravio je na bini paraolimpijskog maratonca Gorana Nikolića iz Kragujevca koji je dan pred piknik ostvario podvig koji ulazi u Ginisovu knjigu rekorda, istrčavši 77 maratona za 77 dana.

Posetioci veruju da je važno održati ovu tradiciju. Pero Stanojčić, predsednik Crkvenoškolske opštine u Južnom Čikagu kaže da Srbi poštuju svoju novu otadžbinu Ameriku ali isto tako vole Srbiju i nikada je ne zaboravljaju.

Neđa Tomičić kaže da je na pikniku uvek lepo ali da bi volela kada bi dolazio što veći broj mladih ljudi koji su se poslednjih godina doselili u Čikago. Istog su mišljenja i Dušan i Milijana Prostran koji već godinama ne propuštaju nijedan piknik.

Od 13. do 16. jula na teritoriji manastira Nova Gračanica i Svetog Save u Libertivilu održava se sabor kao i proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. U Novoj Gračanici će tako u subotu o pravoslavlju i šta za njega ono znači govoriti američki glumac Džonatan Džekson, dobitnik pet nagrada Emi.

U nedelju je velika liturgija u manastiru Sveti Sava, posle koje će biti održani svečani banket i program. Očekuje se dolazak svih vladika iz SAD, velikog broja sveštenika kao i mnogih drugih članova srpske zajednice u Čikagu i okolini.

Original Article