Prosidba na bini

Nedavni koncert Kulturno-umetničkog društva „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Obervaltersdorfa svima koji su bili u prepunoj sali neće ostati u pamćenju samo zbog odličnog nastupa sedam folklornih ansambala, već pre svega zbog prosidbe na sceni.

Posle nastupa ansambla domaćina, član „Zmaja“ Marko Kopranović iskoristio je priliku da na bini zaprosi Snežanu Savić. Kad je koreografija završena Marko je klekao pred Snežanu izvadio kutijicu sa prstenom i zaprosio je. Posle prvobitnog iznenađenja Snežana je pružila ruku, a potom se nasmejana okrenula publici i s omehom svima u sali pokazala prsten uz aplauze kolega iza njih.

Inače, ovo dvoje mladih su se upoznali pre godinu i po dana u ovom društvu, gde igraju i od tada je njihova ljubav postala sve snažnija. Marko je odlučio da Snežani priredi nezaboravnu prosidbu i sa članovima društva se dogovorio kako želi da zaprosi Snežanu, a oni su mu u tome pomogli pred prepunom salom.

– Radi se o paru koji se upoznao kod nas u klubu i zbog toga nam je posebno drago što je na našoj priredbi Marko isprosio Snežanu – rekao je Dragan Radulović, predsednik KUD „Jovan Jovanović Zmaj“.

Inače u programu su učestvovali folklori iz Austrije i Srbije.

U goste je iz otadžbine došao KUD Karanovac iz Kraljeva, a iz Austrije su učestvovali SKC „Stevan Mokranjac“ iz Beča, KUD „Knez Lazar“ iz Gmundena, KUD Semberija i Majevica iz Presbauma, KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Kragujevački iz Matersburga.

Radulović ukazuje da se sada društvo skoncetrisalo na pripreme za predstojeću Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji.

– Mi smo mlado društvo, koje postoji svega dve i po godine. Od Smotre ne očekujemo previše, ali imamo ipak izvesna očekivanja, pošto smo pre dve godine bili peti, a prošle četvrti. Međutim najvažnije nam je da se deca druže i da budu zadovoljna – naglasio je on.

Radulović ističe da se društvo ozbiljno priprema i da do Smotre nema većih planova.

Gosti iznenađeni

– Mi smo kao gosti bili prijatno iznenađeni lepom scenom na bini, kada posle završene koreografije momak zaprosio devojku na sceni. Domaćini nam to nisu najavili, a tako nešto se ne dešava baš često, ali brakovi među igračima jednog društva za nas nisu novost. Kod nas u „Mokranjcu“ je nekoliko parova sklopilo brakove. Na folkloru se upoznaju mladi, rađaju se prijateljstva, ali i mnoge ljubavi, koje budu ponekad i ovekovečene brakom. Ima takvih primera i u drugim društvima – ističe Saša Božinović, potpredsednik SKC „Stevan Mokranjac“.

I treća sreća

U prethodnih mesec dana ovo je treća prosidba na nastupima naših folklornih ansambla. Prva je bila krajem februara na Srpskom festivalu u Sidneju gde je Nenad Veljković, pred nekoliko hiljada oduševljenih posetilaca pitao Sandru Stojanović da mu bude životna saputnica, a ona rekla „da“. Verenički prsten je zablistao iz kutijice i na osmomartovskoj zabavi u Vinterturu kada je tokom nastupa Nemanja Bekrić zaprosio Danijelu Jurišić.

Чланак Prosidba na bini се појављује прво на Vesti online.

Original Article