Promocija knjige o prvom useljeniku u Ameriku Đorđu Šagiću

Na tribini će govoriti istoričar umetnosti Milutin Dedić, književnik i publicista Dušan Cicvara, izdavač Zoran Rapajić, filozof i antropolog prof. dr Miodrag Vuković.

U toku promocije biće prikazani inserti iz filma Život u osam imena, najavio je DOB.

Šagić se rodio u Austrougarskoj, u porodici doseljenika iz Srbije. Sa 18 godina napustio je školu u Sremskim Karlovcima i prešao u Srbiju 1813, gde se priključio Karađorđu i ustanicima protiv Turaka u bitkama za odbranu Beograda.

Nakon poraza koji su srpski ustanici pretrpeli, pobegao je u Austriju, dezertirao iz austrijske vojske, da bi se 1815. u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku.

U duši je bio revolucionar i avanturista. Govorio je 12 jezika, a u Americi je imao čak 23 zanimanja, dok je u Meksiku radio kao direktor carine, ratni komesar, izdavač i urednik uglednih novina.

Bio je sekretar Velike lože Teksasa i veliki majstor lože u Hjustonu.

Pred kraj života postao je grčki konzul. Tu čast mu je dodelio grčki kralj zbog truda koji je uložio u pomaganje grčkom narodu tokom borbe za oslobođenje od Turaka.

Kada je napustio ovaj svet, sve diplomatske zastave u San Francisku bile su spuštene na pola koplja. Tokom sahrane topovi iz Alkatraza ispalili su plotun u njegovu čast.

U “novom svetu” bio je poznat kao Džordž Fišer, a u krštenici je pisalo Đorđe Šagić.

Saradnjom sa Izdavačkom kućom Admiral books Dom omladine Beograda želi da programski pokrije izdavačke poduhvate koji se odnose na biografske i istorijske romane, pored već postojećih književno – kritičkih tribina i konferencija.