PROJEKAT NAŠIH ZEMLJAKA U ROMANSKOJ ŠVAJCARSKOJ

Udruženje roditelja učenika Srpske škole u romanskoj Švajcarskoj uspešno je završilo integracioni projekat koji su podržali švajcarska Konfederacija, švajcarska federalna Komisija za strance, Kulturni fond grada Lozane, uz donaciju švajcarske korporacije „Migros“.
„Priča o kaktusu bradonji“, delo Gradimira đurovića, izvedeno je na francuskom, italijanskom i srpskom jeziku i prvi put u srpskom rasejanju. Projekat je po zamisli autora profesora Violete Brakus, a u organizaciji Udruženja roditelja učenika Srpske škole u romanskoj Švajcarskoj, ostvarilo 12 učenika lozanskih škola srpskog, švajcarskog, italijanskog, portugalskog i afričkog porekla.

Pokloni domaćinima

Udruženje roditelja samostalne Dopunske škole u Romandiji je Federalnoj komisiji za strance u Bernu i lozanskom Birou za integraciju stranaca poklonilo prelepe monografije „Beograd danas“ Ive Eterovića na nemačkom i francuskom jeziku kao dar Privredne komore Beograda.

Kao glumci su se okušali petoro učenika samostalne Srpske škole u romanskoj Švajcarskoj: Tatjana DŽanović, Marina Popov, Kristina Marinković, Ivana Perić i Marko Novković. Odigrane su četiri pozorišne predstave i to tri besplatne – za hendikepiranu decu, penzionere i lozanske školarce, dok je četvrta bila otvorenog tipa za široki auditorijum.

Zaslužni

Pored profesorke Brakus, s „naše“ strane u ovom projektu veoma su se angažovali Milka Munjić-Popov, Mara Nedeljković, Rade Mijatović, Dejan Petrović i LJubiša Stojanović… Likovni rad učenice Milice Andrić ukrasio je reklamni prospekt i pozivnice za predstave.

Nakon predstave u kojoj su đaci glumili, pevali na srpskom, francuskom i italijanskom, uz igru srpskog kola, tarantele i šansona, usledile su trojezične video-projekcije o kaktusima „Ko zna više o kaktusima“, druženje sa piscem Gradimirom đurovićem i diskusije na teme „Integracija, šta je to?“ i „Migracije i integracija“.

Učesnici diskusije

Posle završne četvrte pozorišne predstave, na tribini „Migracije i integracije“ učestvovali su direktor lozanskog Biroa za integraciju stranaca Oliver Freman, profesor na lozanskom Univerzitetu Rajmond Durous, arhitekta Olga Marković- NJagnieres i medijator Ivan Ivković. Oni su izneli svoja iskustva na temu migracije i povukli paralele između života u početnoj fazi dolaska u Švajcarsku nekada i sada.

– Oduševljen sam! Ovo je ogroman rad i trud. Prošla su vremena kada su o integraciji stranaca brinuli isključivo domaćini. Sada nam je Udruženje roditelja Srpske škole u romanskoj Švajcarskoj pokazalo da se stranci sami pospešuju uspešnu integraciju – rekao je Oskar Tosato, u kanotonu Vaud zadužen za pitanje obrazovanja.