Proglašen pobednik književnog Konkursa za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće Booka i OTP banke

proglasen-pobednik-knjizevnog-konkursa-za-najbolji-neobjavljeni-roman-izdavacke-kuce-booka-i-otp-banke

Jedan dan, od svitanja do sumraka, tako tipičan u životu glavnog junaka Mlađana, na prvi pogled tranzicionog pobednika. Dan ispresecan susretima, odlukama, brigama, razočaranjima i strahovima, a najviše sećanjima, onim iz zemlje koje odavno nema i onim iz rata što je sve one koji su se u njemu zatekli bespovratno promenio”. Ovo su reči kojima Mladen Milinov započinje svoju knjigu „Šutnja”, izabranu za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na drugom književnom konkursu izdavačke kuće Booka i OTP banke Srbija. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 350  rukopisa, a pobedniku je uručena novčana nagrada u iznosu od 250.000 dinara. „Šutnja“ će u  izdanju izdavačke kuće Booka biti objavljena u tiražu od 3.000 primeraka, uz očekivanu distribuciju u regionu sa intenzivnom promocijom autora i pobedničkog romana.

Prilikom proglašenja pobednika i predstavljanja romana, četrdesetdvogodišnji autor Mladen Milinov iz Beograda, istakao je da je njegov prethodni rukopis pod naslovom „Proročica” dospeo i u finale prošlogodišnjeg konkursa što mu je dalo silovit vetar u leđa da napiše „Šutnju”.

„I dalje očekujem da će neko da me probudi, jer je moja želja bila samo da se nađem u najširem izboru Bookinog konkursa. Ovogodišnji konkurs se završavao u najgorem mogućem trenutku – maju, koji nas je sve pogodio. Bilo mi je besmisleno da šaljem rukopis o nasilju, o agoniji odgovornosti i krivici, transgeneracijskim traumama, kada je sve to iznova postalo dnevna stvarnost u kojoj si primoran da živiš, da vaspitavaš i istraješ. Osećam se počastvovano što je žiri podržao ovaj roman i prepoznao neophodnost razgovora i priče kao način suprotstavljanja nasilju. Konkurs Izdavačke kuće Booka i OTP banke je za neobjavljenog autora savršena prilika da neko relevantan zaista pročita i oceni rezonantnost napisanog. Drago mi je što sam deo ove tradicije u nastanku”, izjavio je Milinov na događaju.

Apsolutna anonimnost ovog konkursa je ono što ga čini posebno interesantnim. Identitet nijednog autora žiriju nije bio poznat, a rukopisi se dostavljaju pod šifrom, čime se postiže najobjektivniji način vrednovanja.

Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće Booka, izrazio je svoje zadovoljstvo zbog činjenice da je u drugom godišnjem konkursu, baš kao i u prvom, otkriven nov, svež književni glas.

„Posle fenomenalnog uspeha prvog konkursa na kome je pobedio roman Mirjane Drljević koji je potom postao bestseler sa 7.000 prodatih primeraka i finalista izbora za NIN-ovu nagradu, pred nama je bio ozbiljan izazov. Broj pristiglih rukopisa, više od 350, obećavao je da ćemo i ovog puta otkriti novi književni glas, što se i dogodilo. U oštroj konkurenciji nekoliko zbilja odličnih rukopisa, izdvojio se  izuzetan roman „Šutnja” autora Mladena Milinova, zreo, idejno i pripovedački zaokružen i bolno aktuelan, a jezički superioran toliko da se može meriti sa najboljim regionalnim delima iz ovogodišnje produkcije, “Šutnja” je veliko književno otkriće, a autor Mladen Milinov talenat kakav se retko sreće. Još jednom je konkurs koji smo sproveli uz veliku podršku partnera iz OTP banke potvrdio svoj značaj za ovdašnju književnu i kulturnu scenu”, rekao je Bevc.

Prema rečima Milene Mićanović, direktorke za komunikacije i odnose sa javnošću OTP Banke, broj pristiglih radova ove, kao i prošle godine, potvrđuje da je ovakav konkurs itekako neophodan za književnu scenu Srbije.

„Izuzetno smo ponosni na to što je ovaj konkurs, iako još uvek mlad, već postao sinonim za otkrivanje novih, nadarenih pisaca koji su donedavno bili nepoznati ljubiteljima književnosti. Neverovatan uspeh prošlogodišnje i prve pobednice, Mirjane Drljević, je dokaz da je ovakav konkurs itekako potreban književnoj sceni u Srbiji, a verujemo da će rukopis Mladena Milinova biti podjednako zapažen. OTP banka ostaće posvećena oblasti kulture, kao i pružanju podrške piscima, jer istinski verujemo u moć priče da poveže ljude. Izuzetno nam je drago što sa izdavačkom kućom Booka delimo iste vrednosti. Unapred se radujemo narednim godišnjim konkursima koji će zasigurno značajno obogatiti našu književnu scenu i postati tradicija”, izjavila je Mićanović.

Pobednički roman prati priču Mlađana, književnog lika koji je živ i realan u svojoj unutrašnjoj poteri za ponovnim pronalaženjem smisla. „Klacka se” između dva sistema vrednosti toliko da je nemoguće ne proživeti celo delo rame uz rame s njim dok automobilom krstari istočnom Bosnom, pokušavajući da pobegne od demona prošlosti koji strpljivo čekaju na horizontu. Izuzetan debitantski roman Mladena Milinova dugo će, kao literarni ekvivalent Munkovog Krika, odjekivati u sećanju čitalaca.

Post Views: 54

Originalni tekst