Priznate vozačke dozvole u Austriji

Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

Do sada su vlasnici vozačke dozvole iz Srbije, BiH i Makedonije koji žive u Austriji, morali da polažu praktični ispit vožnje kako bi prepisali dozvolu. Nakon što je stupila na snagu nova Uredba taj ispit više nije potreban.
Uz veliko angažovanje Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Austriji, postignuto je da vozačke dozvole iz Srbije, svih kategorija budu priznate, dok se iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, BiH i Makedonije, priznaje samo „B“ kategorija.
Naime, 7. februra 2017. godine stupila je na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama Republike Austrije, kojom se u Republici Austriji priznaju vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji, što znači da se ukida dosadašnja obaveza polaganja vozačkog ispita za sve kategorije vozila.
Za prepisivanje vozačku dozvolu potrebni su:
– popunjeni zahtev,
– vozačka dozvola (original + kopija)
– izvod iz registra vozačkih dozvola (original + kopija)
– prevod izvoda (original + kopija)
– jedna fotografija
– prijava stana u originalu i kopiji.
– boravišnu dozvola na uvid
Ukoliko bude potrebno, može biti zatražena i dodatna dokumentacija.
Troškovi izdavanje i prevođenje vozačke dozvole iznosi oko 60 evra, a detaljnije informacije možete saznati na internet stranici austrijske policije.
Osim u Austriji pravilo važi i u Nemačkoj , a srpske dozvole takođe važe i moguće ih je zameniti i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji. Kako je najavljeno uskoro će ovo pravilo važiti u Holandiji, Norveškoj, Grčkoj i Švedskoj.
2017., Dijaspora, BečOriginal Article