Priština Srbima izdaje označene registarske tablice

(petak, 24. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)

Ivica Dačić je u Njujorku istakao da se Srbima izdaju označene registarske tablice na Kosmetu a načelnik Kosovskopomoravskog okruga kaže da bi time što su prepoznatljivi na putu, Srbi bili direktna i otvorena meta. Kfor je juče u Zupču preko megafona pozvao dežurne na barikadi – na dvoboj. Sve je više oštrih reakcija na negiranje hrvatskog sveštenika da je u Jasenovcu izvršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Pojedini kažu da on to radi uz podršku militantnog dela Katoličke crkve. Šef srpske diplomatije prisustvovaće samitu Pokreta nesvrstanih u Teheranu. Pelević će, izgleda, napustiti naprednjake i osnovati sopstveni poslanički klub. đilas je poručio demokratama da paze na svaku reč. Dinkić je najavio ukidanje određenih nameta i subvencionisane kredite za likvidnost. Razvojna banka Vojvodine kreće se, čini se, stopama Agrobanke. Paskaljević tvrdi da po pitanju izbora srpskih filmova za kandidata za Oskara, nema ničeg nejasnog. Zvezda je protiv Bordoa igrala nerešeno. Navijači su se zahvalili Prosinečkom a Savićević reče da nije Robi pilićar, pa da mu neko drugi sastavlja tim.

Serija brojeva samo za Srbe

Srbi s Kosmeta sumnjaju da su za njih u Centru za registraciju vozila u Prištini odvojene posebne registarske tablice kako bi bili označeni, piše Politika. Premijer Ivica Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak rekao da postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice. Ovu zbunjujuću, krajnje diskriminatorsku praksu potvrdio je autorima izveštaja i jedan kosovski zvaničnik, čije su reči citirane u dokumentu: ’javna je tajna da su srpska vozila posebno označena, objasnio je Dačić. Dragan Nikolić, načelnik Kosovskopomoravskog okruga, u kojem su Srbi pre nešto više od mesec dana predali oko 100 zahteva za dobijanje tablica sa oznakom RKS i još ih nisu dobili, kaže da Srbi koji su dobili oznake, sa strahom sedaju u vozila. Sumnjamo da je za nas odvojena serija registarskih brojeva, kako bismo bili prepoznatljivi na putu a to znači da smo direktna i otvorena meta u svakom momentu ekstremnim Albancima, kaže on.

Kfor preko megafona zvao na dvoboj

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da su vojnici Kfora koji su juče došli na barikadu u Zupču, želeli time da izazovu incident. Ristić je rekao da su vojnici preko megafona pozvali oko 15 građana koji su dežurali, na dvoboj, što je, kako je ocenio, nečuveno. Desetine svedoka imamo za to i očigledno je da je bila namera da se izazove incident, istakao je Ristić a prenosi Kurir. On je dodao i da je neshvatljivo da vojnici Kfora drže u blokadi puteve koji vode prema Zubinom Potoku u Zupču tražeći da im neko potpiše garancije da Euleks može slobodno da se kreće. Prema njegovom mišljenju, ovo je smišljena provokacija i iživljavanje nad Srbima kreatora politike iz Prištine na čelu sa komandantom Kfora i šefom Euleksa.

Poricanje Jasenovca zbog populističkih potreba..

Izjava rimokatoličkog sveštenika i hrvatskog istoričara Stjepana Razuma da u koncentracionom logoru Jasenovac nije bilo genocida, izazvala je burne reakcije. Razum je rekao da su stradanja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti preuveličana i da predstavljaju srpski mit. Među prvima je reagovao ambasador Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević, piše Politika. Ambasada je zatražila zvaničan stav i komentar hrvatskih vlasti povodom ove izjave. Predsednik Izraelitske kulturne zajednice austrijskih Jevreja Oskar Dojč oštro je osudio novi pokušaj poricanja holokausta. Hrvatska nije jedina evropska država u kojoj je evidentan nastavak monstruozne prakse da se u skladu sa populističkim potrebama dovodi u pitanje postojanje najjezivijeg genocida u istoriji čovečanstva, rekao je Dojč. Prema podacima Vizentala, u Jasenovcu je stradalo između 77.000 i 93.000 ljudi.

..I uz podršku militantnog dela Katoličke crkve

Džaba njemu sva stečena stručna i naučna zvanja, kada je to što on govori ništa drugo do ’ustaška promidžba’. Nažalost, on to radi uz podršku militantnog dela Katoličke crkve koji nastoji da relativizuje ustaške zločine u Drugom svetskom ratu i da revidira istoriju. Da nije tako, onda bi se povodom ovakvih izjava oglasili nadležni organi iz njegove crkvene hijerarhije, kaže Viši kustos u Muzeju žrtava genocida Jovan Mirković za Pres. List prenosi i reagovanja predsednika Srbije, kao i predstavnika političkih partija iz Beograda.

Međusobne optužbe Josipovića i Pupovca

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac u intervjuu za Danas kaže da očekuje da predsednik Ivo Josipović zaustavi svoju političko-medijsku kampanju proizvodnje alternativne politike Srba u Hrvatskoj, nepriznavanja predstavnika Srba od opština do Sabora i izabrane srpske samouprave u Hrvatskoj pod izlikom brige za pluralizam među Srbima. Josipović je rekao da se Pupovac bavi etnobiznisom i da je reketirao ranije hrvatske vlade, da je za sebe učinio puno a za Srbe malo, da Pupovac nema monopol na srpstvo.

Moje odbijanje da dođem na proslavu ’Oluje’ a što od mene dosad nije tražio nijedan hrvatski predsednik i premijer, svakako je jedan od razloga što je predsednik Josipović odlučio da pokrene kampanju protiv mene i da me optuži da ja i nisam toliki zagovaratelj pomirenja između Hrvata i Srba jer na mnogim mestima ’održavam međuetničke tenzije niskog intenziteta’, odgovara Pupovac.

Mrkić na Samitu nesvrstanih u Teheranu

Srbija će učestvovati na samitu Pokreta nesvrstanih koji se održava 30. i 31. avgusta u Teheranu. Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, delegaciju koja ima status posmatrača u Pokretu, predvodiće šef diplomatije Ivan Mrkić. Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić kaže da je i on trebalo da bude u delegaciji, ali da je odustao zbog troškova. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je dobio poziv da prisustvuje skupu, koju mu je u julu prilikom posete Beogradu uručio specijalni izaslanik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada Ali Asgar Hadži, ali se još ne zna da li će otići. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je potvrdio učešće.

Pelević osniva svoj poslanički klub?

član Predsedništva SNS-a Borislav Pelević najverovatnije će napustiti poslanički klub u Skupštini i u početku će nastupati kao samostalni poslanik, piše Danas. To, međutim, ne znači da u skorije vreme neće osnovati i svoj poslanički klub, budući da je spisak nezadovoljnih poslanika SNS-a, kako tvrde izvori Danas, poduži, stoji u tekstu. Pelević bi odluku o napuštanju kluba trebalo zvanično da saopšti na konferenciji za novinare 29. avgusta. Nisam još doneo bilo kakvu odluku, ali ćete u sredu na konferenciji za novinare saznati sve što vas zanima. Sada sam u selu i preokupiran sam izgradnjom crkve, poručio je on. Pelević je potvrdio da je u utorak podneo neopozivu ostavku na funkciju predsednika Saveta za sport SNS-a. Nezvanično, bio je razočaran što to telo nije konsultovano prilikom izbora Alise Marić za ministarku sporta.

Demokrate da paze na svaku reč

čelni ljudi demokrata Dragan đilas i Dragan Šutanovac poručili su juče u Smederevskoj Palanci da funkcioneri DS-a treba da nađu način da zajednički vode stranku, kao i da su za nju važni kako Boris Tadić, tako i đilas. Šutanovac i đilas su prisustvovali skupštini opštinskog odobra na kojoj se raspravljalo o godišnjem izveštaju o radu, prenose Novosti. đilas je rekao i da će rezultatom predstojeće sednice Glavnog odbora DS-a biti razočarani mnogi, ali da to neće biti članovi stranke: Razočarani će biti oni koji žele da se DS deli. Odgovornost svih nas na višim funkcijama je da nađemo način da zajednički vodimo stranku. Od članova je zatražio da u narednom periodu paze na svaku reč, uz napomenu da ni on nije dovoljno vodio računa o tome prethodnih sedmica.

Pomenuo sam kupaće gaće i sad moram da objašnjavam da nisam mislio ni na Borisa Tadića, ni na Milana Markovića, ni na nekog trećeg već da sam samo želeo da poručim da treba manje da se odmaramo a više da radimo, dodao je đilas a prenosi Pres.

Ruske pare važnije od EU

U tekstu pod naslovom Kunu se u EU, u Moskvi traže pare, Blic piše da srpski zvaničnici sve češće putuju u Rusiju. U poslednja dva meseca u Moskvi su bili premijer Ivica Dačić, predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Ni Mlađan Dinkić nije izbegao da kao jedan od načina za oporavak srpske ekonomije pomene ruski novac, navodi list. Profesor FPN-a i bivši ambasador u Parizu Predrag Simić kaće da se verovatno traži neki kredit koji ne bi bio samo ekonomski motivisan, već i politički.

Ukidanje nameta i subvencionisani krediti

Preduzeća u Srbiji od septembra mogu da računaju na subvencionisane kredite za likvidnost, dogovorio je ministar finansija Mlađan Dinkić juče sa najvećim izvoznicima i bankarima. Od oktobra privreda će preuzeti 104 parafiskalna nameta a u fokusu države biće prehrambena i namenska industrija, pišu Novosti. Firme će moći da uzmu novu pozajmicu ili refinansiraju postojeći dug. Plaćaće najviše 3,5 odsto kamate za zajam u evrima. Cena dinarskih kredita biće na nivou referentne kamatne stope NBS a ona trenutno iznosi 10,5 odsto. Država će finansirati razliku, marže banaka od pet odsto. Pod ovim uslovima, banke će plasirati milijardu evra u privredu Srbije.

Razvojna banka stopama Agrobanke

član Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić pre dva dana je predočio da je u ovoj banci gotovo dve trećine ukupnih kredita u kategoriji problematično ili teško naplativo – tačno 62 odsto svih plasmana. Kako piše Politika, u pogledu nenaplativosti kredita ova banka je čak tri puta gora od proseka. Poslednji podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je procenat nenaplativih kredita u privredi 21,4 odsto. Poslovanje ove banke uveliko kontrolišu stručnjaci NBS, ali njen rad, čak i pre obelodanjivanja njihovih izveštaja, mnogi već poistovećuju sa slučajem Agrobanke, stoji u tekstu.

Povećana potrošnja opasnih hemikalija

Potrošnja opasnih hemikalija u Srbiji drstično raste, navode Novosti. Prema poslednjim podacima, za godinu dana je potrošeno 714.812 tona od kojih je više od pola veoma otrovno. Povećana je i upotreba toksičnih hemikalija za 35,8 odsto, štetnih za 33 odsto a kancerogenih i mutagenih za 0,8 odsto. Ovo znatno utiče na zdravlje stanovništva i životnu sredinu. To je i jedan od razloga što je Agencija za hemikalije napravila prvi registar hemikalija koje se u našoj zemlji koriste i koje Srbija uvozi. A u toku je i priprema propisa na osnovu kojih će raditi inspekcija, navodi list. U Agenciji kažu da u njihovom registru postoji oko 23.000 hemikalija i oko 1.700 privrednih subjekata koji s njima rade.

Završena obdukcija, Zarubac ubijen

Nalaz obdukcije nedvosmisleno pokazuje da se Nebojša Zarubac (39), štićenik centra za odvikavanje u Lešnici, ugušio od povraćanja koje je nastalo kao posledica mnogobrojnih udaraca tupim predmetom u glavu, piše Pres. Time je, 18 dana posle ubistva, dokazano da je Zarubac ubijen a gotovo je izvesno da je direktni krivac sveštenik Branislav Peranović, koji u pritvoru čeka podizanje optužnice. U konačnom zapisniku obdukcije doslovce piše da je smrt Nebojše Zarupca nastala gušenjem, gutanjem želudačnog sadržaja. Povraćao je zato što je udaran do iznemoglosti, više od 10 udaraca tupim predmetom u glavu.

U zatvor zbog pojasa i besparice

Kažnjeni vozači se zbog krize sve više odlučuju da novčanu kaznu zamene ležanjem u zatvoru, objavljuje Politika. Zatvorski dan iznosi 1.000 dinara. Kaznu od 5.000 dinara za nevezivanje pojasa, naglo menjanje pravca kretanja, neuključivanje migavca prilikom skretanja ili sporu vožnju, pod teretom nemaštine, vozači menjaju za pet dana zatvora. Ne postoje precizni podaci koliko vozača novčanu kaznu zameni zatvorom, niti koliko njih na kraju plati svoj prekršaj. Izvesno je da je od ukupnog broja prekršajno osuđenih zatvorenika koji su prošle godine otišli na izdržavanje kazne, nešto malo manje od trećine njih iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja, stoji u tekstu.

Otac spasao sina i stradao

Posle nesreće na trkama na Tari, sin nastradalog Dragiše Jakovljevića (47) iz sela Ranovac kod Petrovca na Mlavi, kaže da ga je otac spasio i tako platio životom. Stajao sam pored puta i fotografisao trku. Tata i ja smo bili na mestu gde je dozvoljeno. Odjednom, auto je uleteo u publiku. Samo sam osetio kako me je otac odgurnuo a on je završio pod točkovima pomahnitalog automobila. Moj tata je umro da bih ja nastavio da živim, priča Stefan (17) za Novosti, koji je juče sahranio oca.

Paskaljević: Nema tu ničeg nejasnog

Od kako je Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) objavila listu domaćih kandidata za Oskara na kojoj se nalaze tri filma, javnost se zapitala zašto tako malo čime se otvorila polemika između reditelja Srđana Dragojevića i Gorana Paskaljevića o regularnosti izbora, podseća Danas. Paskaljević je odgovorio Dragojeviću da su srpski kandidati za nagradu Oskar filmovi koje su producenti prijavili komisiji. Nema tu ničeg nejasnog. Komisija će razmatrati one prijave koje ispunjavaju propisane uslove, poput cenzusa prikazivanja od najmanje sedam uzastopnih dana u svojoj zemlji. Nisam siguran, ali čini mi se da srpski film nikada nije ušao u uži izbor od pet filmova još od filma ’Tri’ Saše Petrovića 1965, rekao je on.

U ime članova AFUN-a i Predsedništva, generalni sekretar Mirko Beoković kaže za Novosti da javne optužbe Dragojevića ipak bacaju veliku senku sumnje na rad Akademije i na njen profesionalni ugled, zbog čege se reagovanjem traži ili javno izvinjenje ovog režisera ili će Akademija to zahtevati sudskim putem.

Zvezda se izborila s Bordoom (0:0)

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su nerešeno (0:0) protiv francuskog Bordoa, u prvom meču plej-ofa za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Mladi fudbaleri Crvene zvezde nošeni sjajnom podrškom 40.000 navijača sa Marakane sjajno su se suprotstavili favorizovanom protivniku, piše Pres, navodeći da su igrači odlično trčali, borili se, stvarali šanse. Revanš meč na programu je iduće sedmice. Turbulentna sedmica, koja je kulminirala odlaskom Roberta Prosinečkog, nezavidna kadrovska situacija, blede igre protiv Naftana i Omonije… Sve su to razlozi zbog kojih su navijači tražili samo žestok otpor i ništa više, ali može se reći da su od svojih ’ljubimaca’ dobili više nego što su očekivali, stoji u tekstu.

Vatrena atmosfera, ’gromovi’ na tribinama i 40.000 navijača dočekalo je fudbalere Bordoa, ali oni nisu preterano poremetili goste, niti se Zvezda uplašila renomiranog rivala, piše Blic. Navijači na severnoj tribini istakli su transparent na kojem je pisalo: Robi, hvala ti za snagu i energiju koji su uneo u klub, vrata Zvezde su ti uvek otvorena.

Savićević: Nije Robi bilo ko, pa da trpi

Dejanu Savićeviću teško je pala smena Roberta Prosinečkog, piše Kurir. Crnogorac koji je sa Zvezdom osvojio evropsku titulu u Bariju i svetsku u Tokiju smatra da je predsednik kluba Vladan Lukić prenaglio. Žao mi je što je Robi otišao. Dobro je radio, u šta sam se lično uverio. S Robijem je Crvena zvezda igrala brzo i moderno. Mislim da je Lukić pogrešio što ga nije zadržao, objasnio je on. Savićević je ranije izjavio i da Robi nije bilo ko, pa da trpi sve u Zvezdi:

Nije Robi pilićar, pa da mu neko drugi sastavlja tim. List navodi da se priča da i da je Savićević u sukobu s Lukićem, i to zbog famozne večere u Budvi na kojoj su Dejo i Lukić imali sukob mišljenja a Savićević mu je zamerio da se stalno svađa sa zvezdašima.