Prilozi i tokom praznika

Više stotina vernih Srba okupilo se ove Badnje večeri u Liverpulu. Crkva i sav prostor oko nje bili su ispunjeni narodom koji je za nekoliko godina svojim prilozima i donacijama ugradio sebe u hram Svetoga Luke, koji iako još nije dovršen, svojim izgledom krasi ovaj deo Sidneja.

Svečanost Badnjeg dana otpočela je molitveno unutar, a nastavljena ispred hrama, kad je otac Aleksandar Milutinović izvršio osvećenje pripremljenih badnjaka koji su podeljeni vernom narodu.

Ukras Sidneja: Vernici ispred hrama

Članovi uprave crkve bili su na usluzi svima koji su hteli da kupe i upale sveće, kao i onima koji su poželeli da baš na Badnji dan uplate prilog kako bi se nastavilo sa izgradnjom i dovršenjem hrama. Poruka koju je uputio predsednik uprave Goran Kitić bila je u duhu praznika:

– Čestitke od srca svim našim parohijanima i svim ljudima koji proslavljaju Božić. Hvala svima što pomažu da nastavimo izgradnju hrama. Dođite nam ovih prazničnih dana da se u našoj zajednici radujemo – istakao je Goran Kitić.

Molitva

Poželjno izmirenje

Mnogo je običaja koji su vezani za Badnje veče, kao što je okupljanje porodice, molitva i mir u kojem se dočekuje najradosniji dan u hrišćanstvu. Raznoliki su narodni običaji, ali ima i onih koji su svuda zastupljeni. Srbi tradicionalno veruju da bi za Badnji dan i Božić svi koji su u svađi trebalo da se izmire.

Чланак Prilozi i tokom praznika се појављује прво на Vesti online.

Original Article