Prikupljeno 2.000 dolara za decu sa KiM

Protekle srede, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik kojim se obeležava sećanje na njeno čudesno pojavljivanje za vreme molitve u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi 911. godine.

To je i slava vrednih članica Kola srpskih sestara pri crkvenoj opštini Svetoga Save u sidnejskom Flemingtonu, koje su toga dana zajedno sa gostima obeležile ovaj praznik.

Svetu liturgiju je služio i slavski kolač presekao starešina hrama otac Saša Čolić, uz sasluženje prote u penziji Vladislava Đorđevića, a odgovarao je crkveni hor. Domaćica ovogodišnje slave u ime Kola sestara bila je Snežana Živković, sa suprugom Slobodanom, decom Aleksandrom i Marijom, kao i unucima Vladimirom, Anom i Milanom. Po tradiciji, za domaćicu slave iduće godine prijavila se Biljana Bratković sa suprugom Aleksandrom i porodicom.

Otac Saša Čolić tokom liturgije u Flemingtonu

U svojoj pastirskoj besedi, otac Saša je govorio o velikom prazniku i njegovom značaju za hrišćanstvo. Uz čestitke članicama ovdašnjeg Kola srpskih sestara podsetio je na 1903. godinu kada je u Srbiji osnovana ova humanitarna organizacija, u cilju pomoći srpskom narodu u nevolji. Sa napomenom da su i članice KSS u Flemingtonu od samog osnivanja dale neprocenjiv doprinos razvoju ove naše prve srpske svetinje izgrađene na tlu Australije.

Posle slavskog posluženja, u parohijskom domu serviran je bogat ručak koji su pripremile upravo članice Kola sestara. Tom prilikom je od dobrovoljnih priloga prikupljeno 2.000 dolara, koje će biti uplaćene u fond za srpsku dečicu i nevoljnike na Kosovu i Metohiji.

Članice Kola sestara pripremile slavski ručak

Kako je rekao otac Saša: “Daće Bog da iduće godine u ovo vreme bude bolje i masovnije okupljanje vernika, a samim i tim i veća pomoć za naš narod u otadžbini“.

Posle slavskog ručka, slavljenice i gosti su ostali do kasnih popodnevnih sati i u prijatnoj atmosferi proslavili ovaj dan.

Чланак Prikupljeno 2.000 dolara za decu sa KiM се појављује прво на Vesti online.

Original Article