Priče o ljubavima slavnih Srba

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” predvidelo je više aktivnosti u nekoliko narednih meseci, a povodom otvaranja Biblioteke “Mina Karadžić” u Beču.

Jedna od tih aktivnosti je gostovanje pozorišne predstave “Ljubavni vremeplov” u izvođenju glumice Vesne Stanković, u subotu 11. septembra sa početkom u 19.30 sati, u svečanoj sali Zajednice srpskih klubova u 10. bečkom okrugu, u ulici Gudrunstr. 133b
. Predstava je kabaretskog tipa, od 90 minuta, o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca.

Ovaj svojevrsni pozorišni vremeplov objedinjuje period od 200 godina, celog 19. i 20. veka. Priče su o ljubavima Mine Karadžić i Branka Radičevića, pa onda Đure Jakšića, Laze Kostića, Živojina Mišića, Disa, Milutina Milankovića, Alekse Šantića, Desanke Maksimović, do Milene Dravić i Dragana Nikolića. Svaka priča ima svoju pesmu, upravo iz tog perioda, tako da je ovo i muzički vremeplov, jer se neke pesme gotovo nigde više ne mogu čuti. Dramatizaciju i režiju kreirala je glumica Vesna Stanković.

Nedelju dana kasnije u goste dolazi prof. dr Predrag J. Marković, koji će 18. septembra u 19 sati, u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, održati predavanje na temu “Srbi – narod jedinstven na svetu”, po istoimenoj knjizi koju je nedavno objavio. U muzičkom delu programa nastupiće violinistkinja Katarina Milisavljević.

Чланак Priče o ljubavima slavnih Srba се појављује прво на Vesti online.

Original Article