Priča o Hristovom stradanju

Iako i ove godine, zbog strožih epidemioloških mera i zabrane većih okupljanja, proslava Vaskrsa odudara od tradicionalnog obeležavanja, KUD Kolo iz Mariancersdorfa ovaj veliki praznik unelo je u domove Srba na poseban način.

Značaj i suštinu Vaskrsa znaju svi, ali malo je onih koji znaju i šta se sve dešavalo u Hristovom životu u poslednjoj nedelji pred njegovo raspeće i uskrsnuće, i kakvu to simboliku predstavlja, pa su u Kolu odlučili da kroz video-snimak, najmlađi i mladi članovi ispričaju šta se događalo u Strašnoj ili Stradalnoj sedmici.

U narodnim nošnjama, mladi su dočarali tradicionalne običaje, paljenje sveće, čitanje molitve, kucanje uskršnjim jajima, ali i ispričali priču o dešavanjima od ponedeljka do nedelje, poslednje sedmice pred najveći hrišćanski praznik.

– Video je snimljen u stanu, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Imali smo podršku roditelja, a deca su pre snimanja testirana. Radili smo iz više etapa i nismo se svi okupljali – objašnjava Ana Branković iz KUD Kolo.

Tako su svi mogli da čuju o Hristovim mukama, kako ga je Juda izdao i zašto se posti sredom i petkom, kada je održana Tajna večera i zašto je tajna, kako su mu se rugali prilikom raspeća, kako je sahranjen, a kako je vaskrsao.

U snimanju su učestvovala deca i mladi uzrasta od 10 do 18 godina, a deo video snimka čine i uskršnje poruke i stihovi koje su sami snimili stariji članovi veterani, ali i oni najmlađi, sa manje od četiri godine.

Snimanje je obavljeno uz poštovanje epidemioloških mera, kao što su negativni testovi svih učesnika.

– Imali smo potrebu da na neki način dočaramo značaj Vaskrsa, a posebno poslednje nedelje posta, pa su deca, kroz priče iz Biblije, približila šta se tada dešavalo – kaže Branković.

Poruku vernicima poslao je i otac Slađan Vasić, zadužen za Donju Austriju, iz Trajskirhena, koji je čestitao praznik i dao blagoslov za ovaj projekat Kola.

Uželeli se igre

Ana Branković kaže i da se svim članovima svidela ideja, te dodaje da je važno da se radi sa decom, kako bi, posebno u dijaspori, bila okrenuta crkvi i čuvala tradiciju.

– Mi smo KUD u kome je 80 odsto članova okrenuto crkvi, poštujemo tradiciju i često se viđamo u crkvi – priča Ana Branković.

I KUD Kolo, kao i sva društva, čeka smirivanje epidemiološke situacije kako bi nastavilo rad.

– Krećemo s radom čim mere popuste. Mi smo u prostoriji opštine. Ako od 19. maja krene popuštanje, kako je najavljeno, i mi krećemo sa radom. Baš smo se uželeli – rekla je Branković.

Чланак Priča o Hristovom stradanju се појављује прво на Vesti online.

Original Article