Preživeće Jedinstvo i doba korone

Pandemija korona virusa omela je obeležavanje značajanog jubileja za srpsku zajednicu u Beču – 50 godina postojanja kluba Jedinstvo. Bile su planirane brojne aktivnosti tokom cele godine kako bi jedinstveni jubilej koji kazuje o aktivnosti naših građana u Beču, na dostojan način bio obeležen. Vrhunac proslave trebalo je da bude, u oktobru, veliki prijem u Većnici Beča. Međutim, toga nije bilo, a za sada se ne zna kada će i kako Jedinstvo proslaviti 50. rođendan.

Iako proslave nema koliko se Jedinstvo nosi u srcu dokazala je Milica Dačić, članica Nadzornog odbora, zadužena za recitatorsku sekciju i humanitarne akcije.

Ona je u subotu, povodom 14. novembra 1970 . kada je osnovano Kulturno-umetničko društvo Jedinstvo podsetila na taj dan. Na svom Fejsbuk profilu postavila je objavu podsećajući na istoriju društva.

– Svima u društvu je veoma teško što nismo u mogućnosti da proslavimo 50 godina psotojanja Jedinstva, pa sam odlučila da to na neki način obeležim virtuelno – rekla je za „Vesti“ Dačićeva, koja je među sadašnjim članovima, jedna od onih sa najdužim stažom u klubu.

Na istoj adresi od 1972.

Ona je u objavi na Fejsbuku podsetila da je prva adresa kluba bila na Maks Vinter Placu u Drugom bečkom okrugu, kada je klub delovao pod imenom Klub Jugoslovena Jedinstvo. Prvi predsednik bio je Momčilo Mirković, pod čijom upravom su formirane sportske, kulturno-zabavne, likovne, recitatorske, muzičke i dramske sekcije.

Na današnjoj adresi u Pratersstrase 9, Jedinstvo se nalazi od 1972. godine.

„Iako su u međuvremenu u Beču osnivani drugi klubovi ljudi su izjavljivali da im je Jedinstvo bilo i ostalo centralni klub, sa posebnim jugoslovenskim duhom i jedinstvom“, navela je ona.

Krajem 1971. formirana je folklorna sekcija.

„Ono što je lepo i zanimljivo, jer u njihovoj državi živimo jeste da su Austrijanci sa simpatijom prihvatili naš folklor i rado posećivali naše priredbe, što je slučaj i do današnjeg dana“, navela je Dačićeva, koja sada igra folklor u veteranima.

Klub Jedinstvo

1.500 novih članova

Klub je kratko zapao u krizu 1975. i 1976. godine, ali je 1976. uspešno prevazišao sve probleme i tada je za predsednika izabran dugogodišnji aktivista Bratoljub Ćuk.

Kakav je bio rad kluba u to vreme govori podatak da je 1976. godine primljeno 1.500 novih članova. Dve godine kasnije funkciju predsednika preuzima Refik Sefedini i tada je skupština odlučila da se klub preimenuje u Jedinstvo-Ilinden. Klub Ilinden je 1975. ostao bez svojih prostorija pa im je Jedinstvo pomoglo.

Godina 1978. bila je prelomna za društvo jer je tada ostvareno čak četrdesetak nastupa raznih sekcija, što u Beču, što u drugim gradovima Austrije, što u otadžbini.

Jedinstvo je 1979. dobilo značajno priznanje za sveukupni rad na društvenom samoorganizovanju i povezivanju sa domovinom. Značajnu pomoć klub je pružio otvaranju Doma Jugoslovena „Branko Radičević“ u Beču.

Raspad Jugoslavije nije značio i raspad Jedinstva, pa iako su svi bili pogođeni dešavanjima u bivšoj otadžbini, mnogi iz svih njenih krajeva bivše otadžbine i dalje ostaju u klubu.

Humanitarni rad je uvek bio važan. Jedinstvo je uspešno sprovelo brojne humanitarne akcije i pomaže zemlji i zemljacima u nevolji.

– Tako je i do dana današnjeg što uvek sa ponosom ističem kao omiljenu „obavezu“ kojom već 17 godina upravljam u našem klubu – naglasila je Dačićeva.

„Pustili korenje“

Za 20 godina postojanja kluba,1991. u Prateru zasađeno je 20 stabala, čime je klub ostavio bukvalno svoje korenje u Beču, svojim parkom.

Veterani: Milica Dačić (levo) sa kolegama iz ansambla

Prijateljstva, kumstva, ljubavi

Jedinstvo trenutno ima četiri folklorna ansambla – mali, srednji, izvođački i veteranski, koji se i pored nekog povremenog menjanja članova uspešno nose sa svim nedaćama i uvek veselo nastupaju, jer im je bitno druženje i održavanje naše tradicije, ma u kolikom broju bili.

– Najnovija grupa rekreativaca ili veterana, čiji sam član, osnovana je 2010. i jedna je od grupa koje su u potpunom sastavu svih ovih godina. Mnogo je naših nastupa, druženja, putovanja, veselja, gde su se izrodila prijateljstva za ceo život, kumstva, pa i ljubavi. U Jedinstvu su uvek bili i ostali dobrodošli svi koji vole igru, pesmu, druženje… Kažu da se Jedinstvo danas može posmatrati i kao „muzej bečkih gastarbajtera“, objasnila je ona.

Nadoknadićemo sve

Aktuelni predsednik Zlatko Miloradović funkciju obavlja već godinama uz svestranu pomoć članova uprave, upravnog i nadzornog odbora. Mnoga priznanja i pehari krase zidove kluba, čiji se članovi nadaju da će svojim radom doprineti uspešnom radu društva i u narednim godinama.

– Trenutna pandemija je stopirala svaki naš plan da 50. godišnjicu obeležimo raznim manifestacijama ove godine. Nadam se da ćemo sledeće godine sve nadoknaditi i da ćemo tada još jači, voljniji i brojniji pokazati zašto postojimo već pola veka – poručuje Dačićeva.

Чланак Preživeće Jedinstvo i doba korone се појављује прво на Vesti online.

Original Article