Prevareni turisti stigli iz Hurgade

(sreda, 22. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)

Premijer Ivica Dačić poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokom nivou, ali i ponovio da Srbija neće nikad i ni pod kojim uslovima priznati nezavisnost. Glasanje o izveštaju rada stranke na Glavnom odboru DS-a biće i izjašnjavanje o Tadiću kao lideru partije. Pajtić je demantovao da osniva stranku i istakao da će se zalagati za jedinstvo u DS-u. Berisavljević je pozvao na otcepljenje Vojvodine – kad je to već učinilo sedam država iz okrilja bivše Jugoslavije. Od jeseni se očekuju nova poskupljenja; Ljajić reče da je Vlada spremna da reaguje zalihama iz robnih rezervi. Dok je PUPS-a, obeća čolaković, neće biti ni zamrzavanja niti smanjivanja penzija. Prevareni turisti Triniti travela koji su morali da prekinu letovanje, doputovali su juče Jatom iz Hurgade. Pokreće se istraga protiv majora i četvoro kadeta zbog pogibije pitomaca na Pasuljanskim livadama kod ćuprije. Aleksandar Janković je i zvanično novi trener crveno-belih a Lukić će od jeseni, kažu, mesto prvog čoveka Zvezde prepustiti Džajiću.

pozar gr

Nemea, Corinth city – šumski požar na Peloponezu

Dačić za dijalog na visokom nivou

Premijer Ivica Dačić poručio je juče na sednici Saveta bezbednosti UN, da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokom nivou. On se usprotivio primeni bilo kojeg rešenja mimo saglasnosti SB UN, poput najave Međunarodne upravljačke grupe o sprovođenju Ahtisarijevog plana, prenosi Politika. Nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju, rekao je Dačić. On je istakao i da Srbija neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu.

Rusija je oštro kritikovala seriju incidenata usmerenih protiv kosovskih Srba, prenosi Pres. Zamenik ambasadora Rusije Aleksandar Pankin zatražio je da se ubrza istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija i da se ceo proces stavi pod nadležnost UN.

pozar spa

Torneros de Jamuz – gašenje šumskog požara na severu Španije

Vučić u Moskvi o migovima za Vojsku?

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić započeo je juče posetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa zamenikom predsednika ruske Vlade zaduženim za odbrambenu industriju Dmitrijem Rogozinom. Na današnjem sastanku biće reči o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, kao i drugim pitanjima od zajedničkom interesa. Prema pojedinim informacijama, piše Kurir, Vučić između ostalog pregovara i o kupovini aviona i helikoptera za Vojsku Srbije. Očekuje se, naime, da Vojska Srbije dobije nove verzije Miga 29 i nekoliko helikoptera.

Glasanje o izveštaju, odnosno Tadiću

Ako članovi Glavnog odbora DS-a na sednici 8. septembra usvoje tromesečni izveštaj Borisa Tadića o radu stranke, ne treba očekivati da će uskoro biti nove skupštine demokrata na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo, piše Danas. Izjašnjavanje GO o ovom izveštaju biće samo po sebi glasanje o predsedniku. Usvajanje izveštaja će pokazati da Tadić ima poverenje članstva i, kako kažu izvori iz okruženja lidera DS-a, neće biti potrebe za vanrednim izborima u okviru stranke. Sagovornici lista kažu da postoji uvreženo mišljenje da do potvrđivanja ili smene predsednika DS-a dokazi na skupštini stranke, pa se iz toga izvlači zaključak da se odugovlačenjem sa sazivanjem skupštine može na to uticati. U stvari, kažu oni, upravo je suprotno.

Pajtić ne osniva stranku

Potpredsednik DS-a i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže za Novosti da ne planira da osniva sopstvenu stranku. Naprotiv, učiniću sve što je u mojoj moći da sačuvam jedinstvo DS-a čiji sam član bio i u vreme Zorana đinđića. Samo jedinstvena i stabilna DS može da doprinese regeneraciji našeg društva i da svoje programske ciljeve postavi kao nacionalne. Svakoj vlasti potreban je dobar korektivni faktor a bez DS-a nema jake opozicije. Mislim da se veliki intelektualni i kreativni potencijal Srbije nalazi upravo u redovima demokrata, ističe Pajtić. On nije ni potvrdio ni demantovao da li će se i kada sastati sa Borisom Tadićem i Draganom đilasom, za šta se spekuliše da je uvertira za sednicu GO DS.

Berisavljević poziva na otcepljenje

Nekadašnji visoki funkcioner u SFRJ i kopredsednik Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević pozvao je političke snage u pokrajini da se ujedine i da počnu zajedničku borbu za istorijska prava Vojvodine, prenosi Kurir. Nadležnost Vojvodine biće onolika kolika bude i borba koja se vodi za pokrajinu, rekao je on za jučerašnje izdanje Mađar so. U toj borbi, naveo je, treba da budu uključeni političari, civilna sfera i pojedinci, odnosno demokratske i evropske snage u pokrajini. Radi se o davanju odgovora na jedno nerešeno pitanje, preostalo iz druge Jugoslavije. Sedam država članica Jugoslavije se osamostalilo, sa ili bez saglasnosti Srbije. Jedino je Vojvodina ostala potpuno anonimna severna pokrajina Srbije, prema ukusu najpre Miloševićevog, potom Koštuničinog ustava. To ne može tako da ostane, poručio je Berisavljević.

Skup inostrani kapital

Analiza Narodne banke je pokazala da Srbija nije u potpunosti liberalizovala kretanja kapitala, da ima nedovoljno razvijena finansijska tržišta i visok politički rizik, te da nije u mogućnosti da ostvari sve prednosti koje pruža otvorenost tržišta kapitala i novca prema inostranstvu. Sa nerazvijenim tržištem kapitala i novca poskupljuje inostrani kapital, koji je usmeren uglavnom na finansijske kredite. Time se povećavaju devizni rashodi zemlje, što za posledicu ima deficit tekućeg računa, navodi se u analizi koju prenosi Politika.

Intervencija iz rezervi zbog cena

Početkom septembra se očekuje novi talas poskupljenja, pa će prerađeno voće i povrće biti 12 odsto skuplje, sredstva za higijenu će koštati od tri do sedam odsto više a mleko i mlečni proizvodi za jedan do dva odsto. Trgovci, koji već duži period beleže pad prometa, postaju zabrinuti jer smanjena kupovna moć stanovništva neće moći lako da izdrži nove cene, piše Danas. Proizvođači pravdaju poskupljenje mleka sušom zbog koje je manje stočne hrane, pa je dobijeno mleko slabijeg kvaliteta, te ga u konačnoj proizvodnji ima manje. Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Rasim Ljajić rekao je da je Vlada spremna da interveniše iz robnih rezervi, ali da je u ovom trenutku važno da se prvo utvrde bilansi.

Penzije sigurne dok je PUPS-a

Poslanik PUPS-a Moma čolaković kaže da neće biti smanjenja niti zamrzavanja penzija. On je reagovao na najave savetnice ministra finansija Milice Bisić, koja je rekla da bi rast plata i penzija zbog sveukupne ekonomske situacije morao da se ograniči. Zakon o penzijama koji predviđa da se primanja najstarijih usklađuju dva puta godišnje, u aprilu za iznos tromesečne inflacije a u oktobru za šestomesečni rast cena na malo i polovinu prošlogodišnjeg rasta BDP-a, mora se poštovati. Tako je dogovoreno i koalicionim sporazumom i od toga se neće odustati, rekao je čolaković za Politiku i objasnio da je penzionerima tokom predizborne kampanje obećano da, dok je PUPS na vlast, njihova primanja neće biti dovođena u pitanje i da će penzije nastaviti da se isplaćuju svakog 10. i 25. u mesecu. Tako mora i da ostane, kategoričan je on.

Dupli ključ za prisluškivanje

Sistem duplog ključa kojim će ubuduće BIA otključavati telefonske razgovore i uvide u listinge građana, primenjuje se kako bi se više poštovala prava građana, navode Novosti. To znači da niko u BIA neće moći da aktivira prisluškivanje na svoju ruku, već samo u saradnji sa ovlašćenim licem da to odobri. Ovaj princip je uveden posle ukaza zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za zaštitu ličnih podataka Rodoljuba Šabića. Za razliku od BIA i policije, koje su se odmah obavezale da će voditi računa o pravima građana, vojne službe bezbednosti zasad se ne oglašavaju, navodi list.

Prevareni turisti stigli iz Hurgade

Svi putnici Triniti travela koji su se zatekli u Hurgadi, njih 137, sinoć je konačno stiglo u Beograd. Avion Jat ervejza koji je Vlada angažovala kako bi vratila putnike iz Egipta, čekao je dozvolu za let egiatskog Ministarstva spoljnih poslova više od 12 sati, prenose Novosti. Umesto pola sata posle ponoći, put Hurgade je krenuo tek u utorak oko podneva. U njemu je bilo i 50 putnika koje je hotel izbacio iz soba još u ponedeljak u podne, iako im aranžman ističe tek 26. avgusta. Imali smo aranžman od 12 dana, ali posle šest dana su nas pokupili i odveli na aerodrom. Rekli su nam da se spakujemo i vraćamo u Beograd. Objašnjenja nije bilo u tom trenutku. Na aerodromu smo avion čekali tri sata i kada se saznalo da Jat neće sleteti, smestili su nas u obližnje hotele, priča Ljuba koji se sa porodicom vratio iz Egipta.

Istraga protiv majora i kadeta

Više javno tužilaštvo u Jagodini podnelo je zahtev za istragu protiv majora i četvorice kadeta, tereteći ih da su odgovorni za pogibiju Filipa Milojevića (24) i Miline Miletić (23), kadeta Vojne akademije, 18. juna na Pasuljanskim livadama kod ćuprije. U toku istrage biće saslušani brojni svedoci i izvedeni drugi predloženi dokazi, posle čega će biti doneta konačna odluka o krivičnoj odgovornosti. Pre ovog krivičnog postupka, pišu Novosti, vojnodisciplinskom tužiocu u Beogradu dostavljen je optužni predlog za jednog pukovnika i jednog majora za tragediju na Pasuljanskim livadama.

Majka Nikole Garabiljevića, kadeta koji je osumnjičen da je iskopao granatu, ogorčena je na vojne organe i tvrdi da su mu vojnici na VMA postavljali šokantna pitanja, poput onog kako može da spava kad su mu drugovi mrtvi. Ona za Pres pita da li joj je sin kriv što nije poginuo.

I Blic objavljuje da su majke poginulih pitomaca ogorčene, i to u tekstu pod naslovom Vojni vrh zaobiđen u istrazi o smrti kadeta.

Pretučen vozač GSP-a

Vozač autobusa GSP Beograd D. P. pretučen je juče ujutro, saopštio je Sindikat Nezavisnost i osudio ovaj, ali i druge, sve učestalije, fizičke napade na vozače, otpravnike, asistente kontrolora. U saopštenju se ističe da vozači GSP-a i radnici koji su privremeno raspoređeni na poslovima usmeravanja putnika prilikom ulaska u vozila, nisu dovoljno zaštićeni. Kada će početi realizacija dugo najavljivanog velikog projekta postavljanja video nadzora u autobusima, tramvajima i trolejbusima? Da li će u autobusima koji to nemaju, biti postavljeni plastični paravani iza vozača, stoji u saopštenju a prenosi Kurir.

Uhapšen Crnogorac jer je mučio magarca

Crnogorska policija uhapsila je juče jednu osobu iz Danilovgrada zbog sumnje da je mučio magarca. Uhapšenog Vojislava Savovića (68) policija tereti za krivično delo ubijanja i mučenja životinje, saopšteno je iz policije a prenosi Pres. On je pre dva dana vezao magarca za teretno vozilo i tako ga vukao po lokalnom putu u podgoričkom, prigradskom naselju Mareza. Podgorički mediji su objavili i snimak magarca koji se opire teglenju i proklizava asfaltom. Autor snimka, koji je postavljen na Jutjub, ostavio je i broj registarskih tablica kamiona. Zakonom o zaštiti životinja za mučenje životinja je predviđena novčana kazna do 11.000 evra.

Bata se oporavlja na VMA

Glumac Bata Živojinović premešten je juče iz bolnice Sveti Sava, gde se duže od mesec dana oporavljao od moždanog udara, na Vojnomedicinsku akademiju. Novosti pišu da Živojinović nije prebačen zbog eventualnog pogoršanja zdravstvenog stanja, već zato što je procenjeno da će oporavak u ovoj ustanovi lakše podneti. Bata se na VMA oporavlja u predsedničkom apartmanu na 13. spratu, mada sam na tome nije insistirao. Tako su otklonjene sve spekulacije da je stanje Bate Živojinovića ’znatno pogoršano’ u poslednja 24 sata, navodi list.

Asanžova autobiografija

Izdavačka kuća Albion Books izdala je Neautorizovanu biografiju Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, čije delove prenosi Danas. Uroš Balov ispred Albion Books-a kaže da je ova knjiga od suštinskog značaja za razumevanje našeg doba, za razumevanje pojma demokratije i borbe za njene principe. U jednom od poglavlja svoje autobiografije pod naslovom Svi urednikovi ljudi, Asanž govori o radu na avganistanskim i iračkim dokumentima, kao i o tome kako su se mediji, pre svih britanski Gardijan i američki Njujork tajms, kao čuvari principa demokratije, pokazali i ovom poslu. Ne osećam prema njima nikakvu veliku ozlojeđenost, samo ih žalim jer su tako lako pomračili svoja načela, u svom poslednjem pokušaju da zablistaju, piše Asanž o novinarima pomenutih listova.

Janković preuzeo Zvezdu..

Dan posle povlačenja Roberta Prosinečkog i samo 72 sata pre prvog meča Zvezde s Bordoom u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope, Aleksandar Janković je postao novi trener, prenosi Danas. Pozvali su me u ekstremno turbulentnom trenutku, ali je to za mene bila satisfakcija. Takođe, ne bih sedeo na klupi Zvezde da nije bila dobra komunikacija s čelnicima Fudbalskog saveza Srbije, koji su bili spremni da izađu u susret klubu, rekao je Janković koji je već vodio Zvezdu u sezoni 2007/2008. a ostaće i selektor mlade selekcije crveno-belih u preostala dva kruga trke za Evropsko prvenstvo 2013.

..Od jeseni i Džajić umesto Lukića

Aktuelni predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić, piše Pres, tokom ove jeseni će napustiti jednu od najodgovornijih funkcija u srpskom sportu i mesto prvog čoveka kluba prepustiti legendarnom Draganu Džajiću. Džajić bi trebalo 14. septembra da okonča višegodišnje suđenje zbog zloupotrebe službenog položaja, a do kraja septembra biće doneta konačna presuda. Posle toga neće biti nikakvih pravih prepreka da se Dragan Džajić vrati u klub i ispuni višegodišnju želju navijača koji su složni da arhitekta šampionske ekipe iz Barija jedini može da složi kockice na Marakani i Crvenoj zvezdi vrati odavno izgubljeni identitet, navodi list.

Divac o medaljama iz Londona

Predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac prethodnih dana je tema kritika zbog loših rezultata u Londonu, piše Pres, jer nije osvojeno desetak medalja koliko se očekivalo, već četiri. Možda sam u vaterpolu mogao da pomognem, visok sam preko dva metra, mogao bih stojeći da igram, našalio se Divac. On takođe kaže da mu je sin trenirao tekvondo godinu-dve dana, ali nije ništa znao o sistemu bodovanja, što je, kako dodaje, sada naučio nakon što je Milica Mandić osvojila zlato. Danas mislim da smo imali ne onih deset realnih šansi, nego možda čak i više od deset šansi da osvojimo medalju. Onaj ko ne razmišlja da može da postigne dobar rezultat ili da osvoji medalju, ne treba ni da ide na Olimpijadu, ističe Divac.

Milica Mandić juče je odmerila snage sa pilotima srpskog vazduhoplovstva, piše Blic, objavljujući fotografiju Mandićeve pored jednog od aviona.

Neman iz Obedske bare

Fudbaleri Donjeg Srema se pretvaraju u neman iz Obedske bare, piše Politika. Najpre su progutali OFK Beograd na Karaburmi a potom u dva zalogaja sažvakali Partizan u Novom Sadu. Igramo srcem i zato ćemo biti šampioni. Ginućemo do kraja, kaže ofanzivni vezni Žarko Jeličić koji, sve do dolaska u Pećince, nije našao fudbalsku sreću, već je pečalbario po Belgiji i Sloveniji. To je, mahom, sudbina i ostalih igrača u timu bez zvezda koji su plaćeni kao lokalni činovnici u opštini, i pokazali da drama nije jedini srpski žanr.