Prepoznajte otrove u telu

Ziveti-zdravije-83-webmaj-50Ako izuzmemo vodu i vazduh na koje mnogo i ne možemo da utičemo, ostaje nam ishrana, kao jedan od ključnih uzroka toksikacije organizma, na koji možemo imati značajan uticaj i to treba da iskoristimo.

Višegodišnje nakupljanje toksina u organizmu uz loše životne navike (pušenje, alkohol, noćni život, odsustvo boravka u prirodi) ima za posledicu pad imuniteta, nedostatak energije, pospanost, hronični umor, a može da izazove i mnoge hronične bolesti.

Kroz hranu mi u telo unosimo energetske i gradivne materije. Ukoliko dugo vremena konzumiramo toksičnu hranu, naši organi za prečišćavanje, jetra i bubrezi, neće biti u stanju da eliminišu svu količinu prispelih otrova. Ta loša hrana će se ugraditi u naše telo, kroz masne naslage sala, a na nivou tkiva, kroz promenu ćelijske strukture. Nekada te promene u tkivima dovode do degeneracije i mutacije gena i pojave kancera. Otuda i veza između loše i neizbalansirane ishrane i povećane stope kancera u svetu.

Neki od znakova da vam je potrebna hitna detoksikacija:

Nagle promene raspoloženja

Stres je lepak za toksine koji slabe organizam do te mere da dolazi do spuštanja energije u telu, zbog čega se pojačavaju osećaji straha, nervoze, ljutnje, ljubomore.

Savet: Naučite da se opustite – ovo je najdostupniji i najjeftinji lek protiv stresa, priuštite svom telu tokom dana barem tri puta po deset minuta mira. Doskočite lošim navikama u stresnim trenucima i umesto pogubno štetnih i toksičnih kafe i cigareta, posegnite za čajem i svežim voćem.

Nadutost

Usled nezdrave ishrane i brzog načina života, nataloženi šećeri i masti u kombinaciji sa stresom usporavaju naš metabolizam i uzrokuju lošiju probavu i nadutost. U ovom slučaju pate creva koja ne obavljaju svoju primarnu funkciju apsorpcije hranjivih materija, što uzrokuje lažnu glad koja rezultira prejedanjem i naposletku manjkom energije.

Savet: U svoju ishranu uvrstite što više sastojaka koji eliminišu toksine iz tela, limun na primer. Jedite sveže voće i povrće, žitarice od celog zrna i pijte čaj od nane.

Manjak koncentracije

Pad koncentracije koji nam onemogućava normalan rad, takođe je pokazatelj zatrovanosti tela.

Savet: Telo je poput kompjutera, kome s vremena na vreme treba “restart“, ako ga ne osluškujemo i ne uradimo šta treba, doći će do blokade. Naučite da prepoznate jasne simptome koje vam telo šalje i omogućite mu odmor bilo koje vrste vežbanjem, boravkom u prirodi, druženjem i povećanim unosom minerala.

Loš kvalitet kože

Masna koža i ispucali kapilari su posledice toksina koji sprečavaju prolazak nutrijenata kroz epiderm, što uzrokuje začepljenje pora, koje dalje izaziva akne, bubuljice i slične nesavršenosti na koži.

Savet: U svoju svakodnevnu rutinu uvedite fizičku aktivnost, piling i masaže i pređite na biljnu zdravu hranu, jer jedino na ovaj način možete razbuditi uspavano telo i lenju kožu, koja se najefektivnije čisti i neguje iznutra.

Potrebe za nezdravom hranom

Povećana potreba za nezdravom brzom i masnom hranom je znak da se vaše telo “navuklo“ na nju.

Savet: Priuštite sebi pet dana temeljnog čišćenja uz sveže ceđene sokove od voća i povrća. Ne konzumirajte meso, niti bilo koje industrijske proizvode.

Da bismo telo držali u što boljoj formi i bez toksina koliko god je moguće, na umu treba da imamo liste namirnica koje možemo da uzimamo umereno, u ograničenim količinama i koje treba da izbegavamo.

Namirnice koje treba jesti umereno: smeđi pirinač, zobene pahuljice, kukuruz, pirinčane krekere, bezglutensku testeninu, heljdu, bezglutensko brašno, med ali u vrlo malim količinama, pirinčano, sojino i bademovo mleko, ekstra devičansko maslinovo ulje, ulje od bundeve, hladno ceđeno laneno ulje, ekstra devičansko kokosovo ulje, orašaste plodove i semenke.

Ziveti-zdravije-83-webmaj1-51

Namirnice koje treba izbegavati: pšenični proizvodi – pšenični beli ili crni hleb, keksi, pšenične žitarice, dizana rafinisana testa, pšenična testenina, meso, jaja, riba iz uzgoja, mleko i mlečni proizvodi, beli pirinač, kofeinski napici, hidrogenizovane masti, sva hrana pržena u ulju, veštački zaslađivači, te svi napici i proizvodi koji ih sadrže, gazirani sokovi, tzv. light proizvodi, so, alkohol, šećer i proizvodi koji ga sadrže.

Namirnice sa super detoksikacijskim potencijalom: jabuke i kruške (pektin), grejp, ananas, limun, bobičasto voće, avokado, šargarepa, celer, brokoli, karfiol i kupus, beli i crni luk, praziluk, klice, krastavac i dr.