Predstavnici vlade Srbije sa našim ljudima u Beču

Predstavnici Ministarstva za dijasporu Srbije Vukman Krivokuća i LJiljana Milutinović juče su se u prostorijama Diplomatsko-konzularnog predstavništva SCG u Beču sastali sa dijasporom, gde su upoznali prisutne sa rezultatima rada i planovima ovog ministarstva.
Milutinovićeva je istakla da je neophodno doneti Zakon o popisu Srba u dijaspori, objasnivši da ovaj pravni akt nije još pušten u skupštinsku proceduru, jer se čeka određivanje statusa države Srbije.
– Osnovni cilj donošenja ovog zakona je utvrđivanje broja Srba na svim stranama sveta – rekla je Milutinovićeva.

Veliki potencijal

– Procenjuje se da svake godine iz dijaspore stigne oko četiri milijarde dolara u zemlju.
Cilj je da taj novac ne ide samo na potrošnju, već i u proizvodnju, što su već učinile neke razvijene zemlje, koje su tako povećale privredni rast. Zadatak nam je da usmerimo taj ekonomski potencijal – istakao je Krivokuća i dodao da dijaspora treba da ima prednost pri ulaganjima i privatizaciji, te da je potrebno smanjenje birokratskih i administrativnih prepreka.

Ona je podsetila da se ministarstvo, slušajući glas dijaspore, izborilo za ostvarivanje prava glasa naših državljana u rasejanju i da će se raditi na tome da se dijaspori omogući eventualno elektronsko glasanje ili glasanje putem pošte, budući da je na prošlim izborima odziv bio nedovoljan.
– Sva ministarstva Republike Srbije su u fazi reforme, koja se sprovodi u okviru reforme državne uprave. U ministarstvima će ubuduće raditi profesionalci i nezavisno od svoje političke pripadnosti sprovoditi interese organa kom pripadaju – rekla je Milutinovićeva i podsetila da je Zakon o amnestiji, čije je donošenje iniciralo Ministarstvo za dijasporu, stupio na snagu.
Pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća je podsetio da je Ministarstvo za dijasporu otvoreno za naše ljude u rasejanju 24 sata dnevno i da je njegov osnovni cilj stvaranje pravih odnosa između dijaspore i matice. On je istakao da će ministarstvo nastojati da pronađe način da se omogući da dijaspora ubuduće plaća iste iznose putarine u Srbiji kao i građani u zemlji.
– Naš cilj je da saslušamo vaše probleme, pristupimo njihovom rešavanju i da popravimo porušeni most između dijaspore i matice. Potrebno je što hitnije doneti Zakon o denacionalizaciji, jer će se na taj način najbolje izgraditi poverenje dijaspore u maticu – rekao je Krivokuća, podsećajući da je u prošlosti dijaspora bila u više navrata prevarena, kako oduzimanjem stare devizne štednje tako i zajmom za preporod Srbije.
Gosti iz Beograda su ovom prilikom doneli multimedijalnu prezentaciju 52 opštine u Srbiji, na kojoj se nalaze svi relevantni podaci o mogućnostima ulaganja.

Lečenje

Vukman Krivokuća je podsetio da je Ministarstvo za dijasporu potpisalo sporazum sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu, kojim se dijaspori omogućava nesmetano lečenje u ovoj ustanovi i da se zainteresovani mogu obratiti ministarstvu za sva dalja objašnjenja u vezi s tim.

Krivokuća je takođe ovom prilikom uputio prisutnima poziv za učešće u Vidovdanskim danima dijaspore, koji će se održati krajem juna u Beogradu.