Predstavljena knjiga Milojka Budimira „Putevima srpskih stradanja“

Autor knjige kaže da je ideja za knjigu nastala odmah nakon progona Srba kada su bili primorani da napuste svoja vekovna ognjišta.

– Moji prvi odlasci u zavičaj još od 1997. godine rezultirali su time da zabaležim ono što sam tamo video. Zatekao sam potpuno prazan i pust prostor u kome nije bilo ni ljudi, a ni životinja. Kasniji moji odlasci u zavičaj bili su nešto povoljniji jer je krenula obnova i činilo se da će taj povratak i dogoditi. Sve sam to zapisivao kako bi generacije posle nas znale nešto o ovome – kaže autor knjige Milojko Budimir.

Ova knjiga podeljena je u tri tematska dela, a svaki deo ima svoju specifičnu priču. Prvi deo govori o autorovom putovanju po mestima koja su stratišta Srba u Drugom svetskom ratu – od Zapadne Slavonije, preko Korduna, Like i Dalmacije. U drugom delu, Budimir donosi zapise iz svog zavičaja, odnosno mestima oko Knina, o onome što se dešavalo na tim prostorima i o ljudima i simbolima iz tog kraja.

– Gotovo svake godine želeo sam za Preobraženje da posetim manastire Krka ili Krupa koji je prošle godine obeležio sedam vekova svog postojanja i u razgovorima s predstavnicima crkve i vladikom Fotijem video sam da se nešto dešava, ali nažalost ne ono što smo mi priželjkivali, a to je da se ljudi vrate – priča o kninskom kraju Milojko Budimir.

U trećem delu knjige autor donosi putopis o Kosovu i Metohiji gde su članovi Udruženja Srba iz Hrvatske i udruženja penzionera posetili Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i druge značajne srpske svetinje na Kosmetu.

– Završetak knjige se odnosi na posetu Svetoj zemlji, Jerusalimu i taj deo me je posebno inspirisao da napišem ovu knjigu. Ona ide od stradanja Srba na prostoru Krajine pa do posete Svetoj zemlji gde je posle toliko vekova formiran Izrael i gde su se Jevreji vratili na svoju zemlju. Tako se i mi nadamo da će se Srbi vratiti na zemlju u kojoj su vekovima živeli – tvrdi autor.

Čuvaju uspomenu na Krajinu

Budimir tvrdi da je knjiga prihvaćena i od strane onih Srba koji nisu preživeli strahote rata i izbegličkog života.

– Što vreme više prolazi tako i oni bolje shvataju našu priču iako se mi bojimo asimilacije, prosto je ne želimo. Mi još uvek čuvamo svoj jezik, običaje, kulturu kao i ceo kulturni identitet jer na taj način čuvamo uspomenu na Krajinu. Nedavno je i Matica srpska u Novom Sadu oformila odbor koji će se baviti krajiškom kulturom, a na čelu odbora se nalazi profesor Dušan Ivanić – kaže Milojko Budimir.

Uz autora knjige, na promociji u Vukovaru je govorio i hercegovački književnik Đuro SI. Kuljanin, autorov prijatelj koji se osim na književne vrednosti ovog dela, osvrnuo i na njihove zajedničke doživljaje tokom putovanja te dao uvod u knjigu.

– Kratkim pogledom u srpsku istoriju, odmah ćemo primetiti da je odvajkada bilo utabanih puteva koji su vodili do srpskih staništa, ali nažalost i do srpskih stratišta. Ponovo smo se vraćali na te puteve da bi opet stradali. Milojko je po struci arheolog, a kada se arheolog lati pisanja, pogotovo pisanja o širem zavičaju, ovoga puta o mestima sa tromeđe Like, Bosne i Dalmacije – Plavnom, Velikoj Popini i Strmici – on duboko zaore kako bi na videlo izbacio praistoriju i istoriju tih krajeva, onu istinitu prošlost koja svedoči da je ta zemlja, i u dubini i na površini srpska, naša pradedovska – rekao je Kuljanin u svom izlaganju.

Promocija-knjige Putevima srpskih stradanja

Osim u Vukovaru, knjiga je imala uspešnu promociju i u Novom Beogradu te u Gradskoj biblioteci Novog Sada.

– Svaki put nakon promocija u Beogradu i Novom Sadu želimo da posetimo i Vukovar i da ljude koji žive ovde i koji su ostali na ovom prostoru upoznamo sa time šta radimo i na neki način sugerišemo da moraju uložiti dodatni napor kako bi opstali na ovom prostoru jer kad se jednom ode, onda se teško vraća – zaključuje Budimir.

Nakon promocije zainteresovani su mogli da kupe knjigu, kao i neka autorova starija dela te da porazgovaraju sa Budimirom i Kuljaninom.

The post Predstavljena knjiga Milojka Budimira „Putevima srpskih stradanja“ appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.