Predavanje o zavetnoj istoriji Srba u Čikagu

Na početku programa sve je pozdravio starešina hrama na Lelandu, otac Aleksandar Petrović. O gostima – predavačima govorio je i Dragan Arsić iz manastira Nova Gračanica koji sa njima putuje širom SAD i Kanade.

Posetioci su imali prilike i da kupe neke od knjiga izdavačke kuće Katena Mundi. Posle predavanja, posetioci su imali priliku da postave niz pitanja vezanih za srpsku istoriju ali i aktuelne teme današnjice.

Profesor Miloš Ković nam je u razgovoru rekao da veruje da je značaj dijaspore jako veliki i da se nada da će veze sa njom i maticom sve više rasti. Rekao je da su prošli celu istočnu obalu, od Bostona do Orlanda na Floridi.

"Interesovalo me je da vidim koliko je naša zajednica koherentna i kakvi su resursi i ubeđen sam da je središte srpske dijaspore upravo u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog obrazovnih, ljudskih i materijalnih resursa kao i zbog velikog kulturnog nasleđa jer su Srbi iz Amerike dali svetskoj kulturi Teslu i Pupina. Vi imate Svece, Svetog Mardarija, Svetog Sebastijana. Što je posebno važno, Srbi u Americi su blizu središta moći, centara odlučivanja. Utisak je da postoje ozbiljni, ogromni resursi" rekao je Ković.

Otac Aleksandar Petrović je istakao da je bio veoma zadovoljan izuzetno dobrom posetom i da je "za vreme cele tribine vladala tišina i da su ljudi bili veoma zainteresovani za temu a posebno da saznaju kako i sa druge strane okeana mogu da pomognu Srbiji". Dodao je i da se "naš narod ovde najviše informiše putem medija ali fali malo ta živa reč koja će doći iz matice".

Gosti iz Beograda su se posle Čikaga uputili za Klivlend a onda idu u Kanadu gde imaju planirane tribine u osam gradova.

Original Article