Praznično darivanje

Paljenjem Badnjaka i svečanom službom vernici srpske pravoslavne crkve Sveti Stefan Dečanski u Karum Daunsu, kod Frenkstona na jugoistoku Melburna, obeležili su u ponedeljak uveče Badnje veče.

Tradicionalno veliki broj vernika ispunio je hram ove srpske parohije gde su služili lokalni paroh Bojan Vlajić uz sasluženje penzionisanog sveštenika prote Čedomira Videkanića. Nakon službe pročitana je Božićna poslanica episkopa Australijsko-novozelandskog Siluana, a onda je kao i u otadžbini, zapaljen badnjak po starim srpskim običajima. Vernicima su takođe deljene grančice Badnjaka koje će oni na svojim ikonama čuvati kao zaštitnike svojih porodica uz verovanje da će im u domove uneti mir, zdravlje i sreću.

Apel za žrtve požara u Australiji

Božić je vreme darivanja i pomaganja, a na taj lep običaj nisu zaboravili ni vernici crkve Svetog kralja Stefana Dečanskog, gde su uz blagoslove episkopa prikupljali pomoć za narodne kuhinje na Kosovu i Republici Sprskoj, ali i za lečenje male Ivane koju je već pomagala srpska zajednica iz Melburna. Tokom večeri sakupljeno je 363,70 dolara za pomoć ugroženima u požarima, pored toga još 233,85 dolara za narodne kuhinje, a nije zaboravljenja devojčica Ivana iz Istočnog Sarajeva za koju su vernici priložili 220 dolara.

Savo Kovačević i Novak Despić unose Badnjak u crkvenu salu

Poseta čika Marku

Pred praznike uprava Ravnogorskog pokreta, koji deluje pri ovoj crkvi, zajedno sa predsednikom Novakom Despićem i sekretarom Savom Kovačevichem posetili su vremešnog člana naše zajednice čika Marka Banjanina, učesnika Drugog svetskog rata i pripadnika četničike Dinarske divizije.

Čika Marka su obradovali prigodnim Božićnim poklonom, a najavili su da će tokom ovog meseca obilaziti sve žive četnike i lično im se zahvaliti za pokazan patriotizam i očuvanje srpskih nacionalnih ideja u vremenu kad je to bilo teško i zabranjeno – posle drugog Svetskog rata u Jugoslaviji.

Ravnogorci sa starim četnikom

Чланак Praznično darivanje се појављује прво на Vesti online.

Original Article