Povratak san nedosanjani

Dušan Vuković (56) i Vasilije Obrenović (56) koji žive u Lozani, odnosno Iverdonu, već 30 godina, među našim ljudima u Švajcarskoj, poznati su kao klupski aktivisti i humanitarci uvek spremni da priskoče i pomognu zemljacima, klubu ili crkvenoj opštini. Imaju i mnogo zajedničkog, vršnjaci su, a i zavičaj im je u republici Srpskoj (Trebinje i Bijeljina). Kao i hiljade zemljaka u tuđinu su se otisnuli privremeno, pa se to „privremeno“ odužilo na više od tri decenije. Prvobitna želja da se u inostranstvu zarade pare za kupovinu automobila u zavičaju davno je ostvarena, u međuvremenu su u garažama parkirali i moćnije mašine od onih zbog kojih su se davno otisnuli u Švajcarsku, a od povratka još nema ništa.
I dok čekaju da ostvare taj sanjani, a nikada dosanjani san, veza sa domovinom uvek su im bili klubovi zemljaka u kojima su bili, a i danas su veoma aktivni – po dobru ih pominju u udruženju „Srpska sloga“ u Iverdonu i „Slavija“ u Lozani, ali i Dopunskoj školi na maternjem jeziku jer,kako nam rekoše, „bili smo svesni da je poznavanje srpskog jezika jedan od uslova da nam se deca lakše izbore za svoje mesto pod suncem u stranoj zemlji“.

Šta bi bilo…

– Da je ona velika „Juga“ kojim slučajem ostala cela, ne bi danas „Vesti“ o nama pisale kao „gastarbajterima u Švajcarskoj“. Bili bismo u zavičaju, na svojim imanjima, u novim kućama, imali bismo moderne štale, plantaže paprike i paradajza – vajka se Dušan Vuković, a Vasilije klimajući glavom samo prozbori:
– Ote mi, brate, reči iz usta!

čim su počela prva previranja u domovini i krvavi rat, rukovodili su se načelom „naše malo može biti mnogo za one koji nemaju ništa“, i svojim ličnim primerom u pružanju pomoći pokazivali i drugim zemljacima kako se domovina nikada ne zaboravlja, pogotovo kada je u nevolji.
Dušan Vuković je poznat i kao dobar guslar, posebno u školama gde ga deca rado slušaju. Strpljivo im objašnjava korene srpske epske poezije i njen značaj u istoriji našeg naroda. Vasilije Obrenović je takođe mnogo u društvu mladih, jer pored folklora voli i fudbal i jedan je od osnivača FK Budućnost iz Iverdona, koji se takmiči u Petoj ligi.
Kada podvuku crtu pod svoje dosadašnje živote, dolaze do zaključka da je odlazak u beli svet mešavina hrabrosti i ludosti, jer na putu koji su prešli bilo je, pored uspeha, i mnogo lutanja i neizvesnosti.