Pouke života iz Sidneja

Botajičani se tradicionalno okupljaju u Švajcarskoj na dan seoske slave, sretali su se i u Sidneju u Nedelju pred Duhove, a iako rasuti po svetu dogovaraju se, pišu knjige i brošure o zavičaju i promovišu ih u zavičaju.

Tako su u Modriči predstavljena dela Milorada Vidovića, koji živi i piše u Sidneju. Milorad radi u biblioteci u Liverpulu, predgrađu Sidneja. Ko mu je bio u kući,video je da je i tamo ista stvar. U njegovom salonu nema stola za bilijar već vrednih i dragih mu knjiga. Za neke mu je sam Bog pomogao da ih spase tokom nesrećnog rata u zavičaju.

Gligor Muminović maestralno je rečima predstavio Vidovićeve knjige.

– Red je kazati i zbog čega su knjige vredne čitanja. Najednostavniji odgovor je da se iz njih uči časnom i poštenom načinu života, uči se ljudskosti, časti i poštenju, uči se ljubavi kao načinu življenja i vrhunskom moralnom principu, uči se radu, marljivosti i upornosti u težnji za ostvarivanjem životnih ciljeva… Miloradove knjige bi se mogle koristiti u vaspitanju mladih, njihovom izvođenju na pravi put i usmeravanju ka pravim vrijednostima. Svaka je priča jedan poseban i celovit svet, originalan, neponovljiv i uzbudljiv – preporučio je Muminović u Modriči knjige Milorada Vidovića, kojeg naši zemljaci, ljubitelji pisane reči, sreću u liverpulskoj biblioteci.

Trajna zbirka

Zahvaljujući tome što živi u Australiji, Miloradove knjige biće pohranjene u trajnu zbirku Državne biblioteke Novog Južnog Velsa. U biblioteci u kojoj radi postoji knjižni fond na engleskom i još 28 jezika, a zahvaljujući Videovićevom trudu tu su se našle i knjige Marka Raulića – Đukića, Zdravka Popovića Gajke, Toše Jovanovića, Milene Drpe, Milivoja Stojčevića, Zdravke Lazarevića, Davida Tanasića, Čede Cvijića, Amira Sarvana,Vasiljke Marić i samog Gligora Muminovića.

Četiri dela

U Modriči su promovisane sledeće knjige: „Vijekovi i vječnosti Dugog Polja“ Milenka Popovića i Milorada Vidovića, „Ljubioča priča“ i „Obični Botajničani“ Milorada Vidovića i „Marinko“ Milorada i Dragiše Vidovića.

Чланак Pouke života iz Sidneja се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.