Potkozarje živi pod Alpima

potkozarje-zivi-pod-alpima

S. Babić

Jubilej: KUD Krajišnik ima sjajnu folklornu sekciju

Kulturno-umetničko društvo Krajišnik iz Vilhelmsburga kod Sankt Peltena svečano je proslavio 45 godina postojanja i uspešnog rada na očuvanju srpske tradicije i kulture u ovom delu Austrije.

Gosti proslave bila su društva iz Donje Austrije, Burgenlanda i Beča – KUD Dukat, KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, KUD Mladost, KUD Kragujevački oktobar, KUD Semberija i Majevica, KUD Zavičaj, KUD “Branko Radičević”, KUD Kolo.

KUD “Jovan Jovanović Zmaj”

Inače, Krajišnik je osnovan 1975. godine, ali je zvanično registrovan 1978, najpre kao klub Partizan. Tokom decenija postojanja društvo je u više navrata menjalo ime, a već skoro dve decenije se zove Krajišnik. Naime, društvo okuplja većinom Krajišnike poreklom iz Potkozarja, koji svoj identitet žele da čuvaju i u Austriji.

Pokloni za članove Krajišnika i goste

Prvi predsednik kluba bio je Stevo Stanić, koji nije mogao da prisustvuje svečanosti zbog porodičnih obaveza, ali su zato došli svi ostali dosadašnji predsednici koji su živi. Klub već četiri godine uspešno vodi Branko Gončin, koji je deveti predsednik. On je svojim prethodnicima i predstavnicima gostujućih udruženja uručio poklone u znak sećanja na ovaj bitan jubilej.

Prikazane su i živopisne nošnje

Proslava 45 godina postojanja ujedno je bila i prva priredba KUD Krajišnik posle pauze usled korone. Program proslave osmislila je Dušanka Gligorijević, umetnički rukovodilac Krajišnika. Gosti, ali pre svega domaćini predstavili su se igrama iz domovine, prikazavši kako se na najbolji način srpska kultura, jezik i tradicija čuvaju i van zavičaja.

KUD Krajišnik, kao što se moglo videti na priredbi ima sjajnu folkloru sekciju, ali u klubu imaju podjednako uspešne i sportske sekcije. Udruženje je poznato i po fudbalskoj sekciji, koja je bila nekadašnji učesnik Jugolige u Donjoj Austriji, a i dan danas igra na turnirima. Ovaj klub se izdvaja i po ženskoj odbojkaškoj sekciji koja je prošle godine organizovala turnir, što planira i ovaj put.

Pored toga KUD Krajišnik organizuje i Vaskršnje igre, koje će biti priređene i ovog proleća. Prema rečima predsednika radi se na stalnom proširivanju aktivnosti.

Posle zvaničnog programa publiku je, do sitnih sati zabavljao Srđan Stanić.

Dušanka Gligorijević i Branko Gončin (u sredini) sa voditeljima programa

Više članova u svojoj kući

Klub ima odličnu saradnju sa opštinskim vlastima, koje su našem društvu dale na korišćenje salu za probe folklora, skladište za nošnje i prostor za okupljanje. O sjajnoj saradnji sa opštinskim svedoči učešće na gradskim feštama, gde je Krajišnik jedini klub građana stranog porekla u Vilhelmsburgu. Međutim, Gončin podvlači da je cilj da se nađe trajno rešenje i da KUD Krajišnik dobije svoje prostorije, u kojima bi mogli članovi mogli svakodnevno da se okupljaju i razvijaju svoje aktivnosti.

– Naš cilj je da u narednom periodu povećamo broj članova, ali pre svega da trajno rešimo pitanje prostorija. Pored toga već radimo na organizovanju završne fešte za ovu sezonu, koja je planirana za jun – ističe Gončin.

Budućnost kluba: Oslonac na mlade u folkloru i rukovodstvu

Mlade u upravu

– Glavni cilj, i to skoriji je, da u upravu uključimo više mladih, a to ćemo da uradimo na predstojećoj skupštini. Želimo mlade u upravi, jer klub ostaje njima – najavio je Gončin.

Uživao u društvu Srba: Brener (prvi zdesna)

Zvanice

Svečanosti su se odazvali Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Saša Božinović, potpredsednik Austrijskog saveza srpskog foklora, Žika Petrović, potpredsednik Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji, gradonačelnici Sankt Peltena i Vilhelmsburga i sveštenik Dalibor Petrić. Jedan od gostiju, Kristijan Brener, predsednik odbora Slobodarske stranke u Vilhelmsburgu je posle priredbe objavio nekoliko fotografija na svom Fejsbuk profilu i zahvalio na pozivu da prisustvuje proslavi jubileja.

“Sjajna atmosfera, sjajne folklorne igre i hvala na srdačnoj dobrodošlici”, napisao je Brener.

Detaljnije