Poslanik bečke skupštine u parlamentu Srbije 

odgovor-na-astrolosko-pitanje-za-0302.

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u skupštini Beča Nemanja Damnjanović razgovarao je u Beogradu sa poslanicima Narodne skupštine Srbije o daljem unapređenju odnosa dve zemlje, sa posebnim osvrtom na dijasporu.

Damnjanović je postao poslanik oktobra 2015. godine i prvi je Srbin u istoriji Republike Austrije koji je izabran u njeno zakonodavno telo.

U Austriji živi oko 300 hiljada ljudi srpskog porekla, a u Beču više od 150 hiljada.

– Srbija želi da doprinesenjihovoj integraciji u austrijsko društvo, uz očuvanje identiteta kroz svestrane veze s matičnom zemljom u oblasti obrazovanje, kulture, religije i sporta, istakli su poslanici srpskog parlamenta.

Poslanici Skupštine Srbije – Stojimirović, Linta i Čotrić i njihov kolega iz Austrije Damnjanović saglasili su se da parlamentarna diplomatija može da doprinese daljem razvoju političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Austrije. Dogovoreno je da ubuduće poslanici dva parlamenta redovno sarađuju, posebno u okviru parlamentarnih odbora i Poslaničke grupe prijateljstva s Austrijom u Skupštini Srbije.

– Austrija je najveći strani investitor u našoj zemlji i očekuje se da će austrijska preduzeća ove godine zaposliti dodatnih dve hiljade ljudi, kao i da će trgovinska razmena između Srbije i Austrije s prošlogodišnjih sedam stotina miliona evra biti povećana na milijardu evra, konstatovano je zajednički.

Poslanik Skupštine Beča Nemanja Damnjanović istakao je da je Slobodarska stranka Austrije, čiji je poslanik, protiv priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i protiv sankcija Evropske unije Ruskoj Federaciji.

Poslanici Skupštine Srbije i Skupštine Beča razmatrali su aspekte izbegličke krize, zaključujući da je potrebno sve učiniti da se u regionu Bliskog istoka i severa Afrike uspostavi održivi mir, kako bi se zaustavio veliki izbeglički talas koji se kreće ka Balkanu i Zapadnoj Evropi.