Ponude naših zemljaka matici

Ponude naših zemljaka matici

Švedska fabrika za otpadne vode

Ministarstvo dijaspore završilo je 2005. godinu „Danima otvorenih vrata“, manifestacijom tokom koje su naši ljudi iz dijaspore imali na raspolaganju deset dana da dođu u zgradu Ministarstva u beogradskoj Vasinoj ulici i kažu šta ih muči, nešto predlože, pozdrave ili pokude.

„Dane otvorenih vrata“ iskoristili su mnogi zemljaci iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Španije, Rusije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, Danske, Švedske, Norveške i SAD.

– Od 26. do 28. decembra Ministarstvo dijaspore posetila je delegacija Srba iz Danske, Švedske i Norveške koji su se interesovali za mnogo toga zbog čega smo im organizovali sastanke u našim prostorijama sa predstavnicima nadležnih ministarstava – objašnjava za „Blic Evropu“ Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra dijaspore.

Ministarstvo su posetili Bibi Marisavljević iz Norveške, Momir Živković, povratnik iz Danske, Ljubomir Gušatović, Buda Božović, Veselin Divljaković i Bata Antonijević iz Danske, kao i Dušan Radić, Gordan Zdravković, Bratislav Perović i Budimir Kojić iz Švedske.

Oni su, između ostalog, Upravi za zaštitu životne sredine ponudili da se u Srbiji prezentuju švedske firme koje se bave prečišćavanjem otpadnih voda, sa predstavnicima Ministarstva turizma razgovarali su o turističkom prezentovanju Srbije u ove tri zemlje, a sa predstavnicima Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom razgovaralo se o mogućnostima edukovanja srpskih stručnjaka u Švedskoj.

Takođe ih je zanimalo i ulaganje u Srbiju i to pre svega u građevinarstvo, banjski i planinski turizam.

– Ministarstvo dijaspore posetila je i delegacija iz Španije predvođena Aleksandrom Vuksanovićem, koji živi i radi u Madridu. Njihova inicijativa je bila da se konačno reši problem nostrifikacije naših vozačkih dozvola u ovoj zemlji što bi uskoro, na obostrano zadovoljstvo, i trebalo da bude rešeno kroz naše diplomatske akcije – kaže za „Blic Evropu“ Zvonko Šošević, viši savetnik ministra za dijasporu.

Ljuban Vukelić u Njujorku živi od 1992. od kad mu je na ratištu poginuo sin. Dosad je u Srbiju poslao medicinsku pomoć vrednu oko dva miliona evra, a u Ministarstvo dijaspore došao je da se dogovori o predaji medicinske opreme.

– Reč je o opremi iz jedne američke bolnice koju će zameniti novom, a ta stara oprema, koja je još u dobrom stanju i funkcionalna, biće poklonjena bolnicama u Srbiji. Ministarstvo dijaspore će odrediti u koju bolnicu će ići koja oprema – navodi Jelena Sterđević koja je razgovarala sa Vukelićem.

Ministarstvo dijaspore posetila je i Vera Frejm Krizbi, Srpkinja iz Njujorka koja je posle penzionisanja došla u Beograd da živi.

– Ona je u Srbiju prenela američku penziju, ali je sad od nas tražila da joj pomognemo da penziju ponovo počne da dobija u SAD. Naime, kad je sve izračunala, shvatila je da joj je mnogo jeftinije da živi u Njujorku, u penzionerskim apartmanima na Menhetnu gde je stanarina trećina penzije, odnosno u njenom slučaju 400 dolara, nego da živi u Beogradu gde je stan plaćala 300 evra. I pored njene dobre volje da živi u Srbiji posle 44 godine života u SAD, odlučila je da se vrati u Njujork, za šta smo joj pomogli i mi, kao i naš konzulat u Njujorku – navodi Jelena Sterđević.