Ponovo prvi koraci

Posle duže pauze članovi Upravnog odbora Austrijskog saveza srpskog folklora održali su redovan onlajn sastanak, na kojem je glavna tema bila početak rada kulturno-umetničkih društava posle ukidanja, odnosno ublažavanja mera od 19. maja propisanih u Austriji.

Konstatovano je da je sasvim razumljivo i opravdano što određeni broj društava strahuje da bi interesovanje za kulturu i folklor posle ovako duge pauze moglo da opadne, ali je takođe i veliki broj društava koja su optimistična i veruju u ljubav naših mladih prema svojim korenima i srpskoj kulturi.

Na sastanku je bilo reči i o kulturno-umetničkim društvima širom Austrije koja su vezana za rad škola, odnosno za školske sale i opštinske prostorije koje su im ustupljene na korišćenje za probe folklora.

– Neophodno je da se obave razgovori sa predstavnicima lokalnih samouprava/opština da se našim društvima, koja nemaju svoje prostorije, a prinuđena su da koriste školske ili opštinske, omogući da probe preko leta održavaju jednako kao i sva druga udruženja u državi Austriji, odnosno da sami odluče kada će i koliko pauzirati u radu – izjavio je Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Na sastanku Upravnog odbora Saveza, razgovaralo se ovom prilikom i o prvoj zajedničkoj manifestaciji pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci”, koju pripremaju za 19. jun u VHS Majdling, gde će prezentovati rad Saveza i istorijat svih kulturno-umetničkih društva koja su do sada pristupila Savezu folklora.

– Ova prva zajednička manifestacija netakmičarskog tipa pružiće mogućnost članovima naših kulturno-umetničkih društava da se posle dužeg vremena okupe, druže i bolje upoznaju – naravno uz poštovanje svih, u tom momentu, propisanih mera. Zdravlje i bezbednost naših članova, odnosno dece nam je uvek na prvom mestu – ističe Stanković.

On poziva sve ljubitelje folklora da se u što većem broju vrate, odnosno priključe kulturno-umetničkim društvima i nastave da uče srpske igre i čuvanju i tradiciju.
Poziv društvima

Uprava Austrijskog saveza srpskog folklora pozvala je preostala društva koja se još nisu uključila u rad Saveza, da se što pre priključe radi bolje organizacije i kvalitetnijeg nastupa ka institucijama Srbije i Austrije.

BIĆE NOVIH DRUŽENJA: Aleksandar Stanković sa najmlađim folklorašima

Чланак Ponovo prvi koraci се појављује прво на Vesti online.

Original Article