Pomoc srpskim zenama doseljenim u Toronto

U delu Toronta, na podrucju izmedu Bloor i Quinsway, Park Loan i Hamber river, gde žive brojni srpski doseljenici, pocelo je promovisanje programa koji ima za cilj da pomogne imigrantima, prvenstveno ženama da se snadu u uslovima života u novoj sredini.
Rec je o jednogodišnjem projektu koji finansira United Way, ciji je cilj da ženama iz bivše Jugoslavije pruži informacije i mogucnosti ukljucivanja u život zajednice u kojoj trenutno žive. Programom ce biti obuhvacena populacija koja je u Kanadu stigla posle 1990. godine.
Ratom istraumatizovane, za novu sredinu i potpuno drugaciju kulturu uglavnom nepripremljene, cesto bez znanja jezika i samim tim isfrustrirane, one ce imati mogucnost da potraže rešenja za licne i porodicne probleme vezane za zdravstveno osiguranje, usluge socijalne pomoci, imigracioni status, pravne usluge. U „Stonegate Community Helath Centre“, gde ce se odvijati programi ovog projekta, žene ce moci da dobiju informacije i pomoc pri traženju posla, stana, obrazovanja dece i odraslih. U okviru centra reaktivirace se i škola engleskog jezika, takozvani ESL.
Branka Milicevic, program-koordinator naglašava da je, nažalost, citav ovaj projekat zamišljen samo za one doseljenike koji žive u tom delu Toronta. Osim te ogranicavajuce okolnosti, nastojace se da se iskoriste sve druge mogucnosti koje program pruža. Cilj je, pre svega, da se iz kuca „izvuku“ i one žene koje zbog jezicke barijere nigde nisu angažovane.
Naravno, kako naglašava Branka Milicevic, prvo ce se izvršiti anketa mecu doseljenicama – o tome o cemu bi one želele da razgovaraju, šta ih interesuje, u kojim aspektima ovdašnjeg života se ne snalaze najbolje. U centru ce gostovati i strucnjaci iz raznih oblasti, kako bi mogli da upute one koji imaju probleme na prave adrese.