Pomoć prerasla u partnerstvo

Grupu mladih iz Kragujevca, njih 14, koji se od ponedeljka nalaze na desetodnevnom ekološko-poltičkom seminaru u Hanoveru u sredu je primila i gradonačelnica Hilde Mening (SPD). U toku dvočasovnog boravka u gradskoj skupštini gradonačelnica je gostima iz Kragujevca održala predavanje o strukturi upravnih organa i funkcionisanju gradskog parlamenta, a zatim im pokazala i nekoliko najzanimljivijih dvorana ovog kolosalnog baroknog zdanja izgrađenog 1903.godine.
-Saradnja vaše organizacije IDEA (Inicijativa za demokratsku i ekološku akciju) i našeg
JANUN-a (Omladinska akcija za zaštitu okoline i prirode), veoma doprinosi razvoju procesa Agenda 21, na kojem ste i vi počeli da radite, a koji je važan program za naša dva grada, ali je potreban i celoj Evropi- rekla je, između ostalog, gradonačelnica Mening.


Majka troje dece

– Saradnja mladih i međusobno upoznavanje veoma je važna za uspešnu saradnju. Kada se ljudi poznaju sve se lakše postiže. Želela bih da vašu zemlju što pre vidim u Evropskoj uniji – rekla je, između ostalog, gradonačelnica Mening, majka troje dece, koja je u politiku “ugazila” boreći se za pešačke prelaze u svom malom mestu.

Projekat Agenda 21, koji za cilj ima zaštitu ljudske okoline i unapređivanje racionalne društvene nadgradnje i socijalne politike, u Kragujevcu je startovao seminarima i javnim diskusijama 2003. godine, a nastavljen je prošle godine u Domu za nezbrinutu decu.
Mladi iz Kragujevca tokom boravka u Nemačkoj obići će više ekoloških stanica i organizacija mladih koji rade na razvijanju procesa Agenda 21. Za njih je organzovano niz predavanja i susreta, a predviđene su i posete Bremenu i Hamburgu.
S mladima iz Kragujevca doputovale su i Nevenka Bogunović, direktorka Centra za socijalni rad i Dobrila Desivojević, direktorka Gradskog zelenila.

Saosećanje

Hanoverski JANUN prošle godine izdao je brošuru pod nazivom “Kragujevac, Srbija” u kojem su mladi Nemci izneli utiske sa putovanja u Srbiju i Kragujevac. U brošuri je obrađen i kratak istoriski pregled, u kojem nije prećutan ni zločin iz Drugog svetskog rata, ni poslednje bombardovanje Srbije.
“Vojne snage NATO pakta 1999. bombardovale su Srbiju dirigovanim projektilima i radioaktivnom municijom. Pričinili su velike štete i patnje i Srbijii i Kragujevcu”, napisao je u predgovoru mladi dr Ahim Riman

Aktivna saradnja hanoverskog JANUN-a počela je 2001. godine s kragujevačkim Otporom, a rezultat je odluke EU da posle komunalnih izbora 1996. pomaže opozicionim gradovima u Srbiji. Početna saradnja poprimila je nove dimenzije , a prerasla je ne samo u čvrsto partnerstvo dve organizacije mladih, već i u aktivnu saradnju dva grada. Kragujevčani su u Hanoveru peti put, a mladima iz Hanovera poseta Kragujevcu u avgustu biće četvrta.