POLARNI SJAJ MITROVDANA

Prva slava nove parohije SPC u Norveškoj, Sveti Dimitrije Solunski, proslavljena je prvog vikenda po Mitrovdanu, pošto se neradnih dana okupi najviše naroda. U velikom zdanju norveške crkve Vogsbigd, u Kristiansandu, bilo je više od dve stotine slavara s gostima, među kojima su posebno uvaženi episkopi britansko-skandinavski Dositej i budimljansko-nikšićki Joanikije, koji su služili svetu arhijerejsku lirturgiju.

– Došli smo u ove krajeve ne samo da bismo zaradili koru hleba već i da svedočimo veru svoju. Dodatna radost je poseta našeg dragog vladike Joanikija, koji dolazi iz onih visokih delova Crne Gore u kojima je život crkveni bio zamro, a on je danas tamo posve vaskrsao: niču novi manastiri, nove crkve, i ljudi se vraćaju Bogu – rekao je u besedi vladika Dositej.

– Uvek je velika radost kada smo zajedno, a naročito kada proslavljate svoju prvu slavu. I kada se ovako okupimo, sjećam se uvjek one reči Božije: Ako budete imali ljubav među sobom, svi će poznati da ste moji učenici. Jedini način da sačuvamo svoju vjeru i da sačuvamo svoju dušu jeste da se okupljamo oko Hrista Gospoda. Velika je radost što ste počeli ovo bogougodno djelo. Molim vas samo jedno: budite složni u tome. Neka je blagosloveni Bog koji vas je sabrao u ovoj blagoslovenoj zemlji i koji je stavio dobru misao u srca vaša da gradite sveti hram. Po tome se vidi da ste narod koji nosi bogato duhovno nasleđe i da se nećete pogubiti u ovoj dalekoj zemlji. Otuđi će se onaj ko se otuđi od doma Božijeg. Onaj ko je u domu Božijem uvjek je svoj na svome. Koristim priliku da vam prenosem pozdrave i blagoslov našeg patrijarha – besedio je vladika Joanikije

Osveštan plac

Za koju godinu će nići crkva u Kristiansandu, na placu koji su osveštali episkopi Dositej i Joanikije. Prvi ekser je udaren, ali u krst koji je za istorijsku priliku osveštenja napravio Aca Radojčić, zidar iz Vranja. Dobar prostor u širem centru grada dobijen je od gradskih vlasti pod povoljnim uslovima.

Liturgiju su sasluživali protejereji-stavrofori Dragan Predić iz Helsingborga, koji je do preuzimanja parohije u Švedskoj bio prvi stalni srpski sveštenik u Norveškoj, i Todor Mijušković iz Kikinde, pozvan iz zavičaja da pomogne da se uhoda nova parohija.
Kristiansand pokazuje veliku naklonost prema Srbima među svojim brojnim meštanima, čime se ponose i predsednik Parohijskog odbora, veoma agilni Branimir Simić, lekar iz Kikinde, i mesni pastor protestantske Frikirke Jan Gosner, veoma angažovan u korist srpskih pravoslavaca. Našem dopisniku koga je prvi put video obraćao se iz prve sa „stari prijatelju“.

Sa osveštenja se vratilo veliku trpezariju hrama na poslednjih godina najveću srpsku slavsku sofru u Norveškoj. Parohijski odbor je bio domaćin prve slave od kojeg kumstvo je preuzeo Zoran Ristić, lekar iz Grdelice. Srpski lekari u Kristiansandu, predvodeći pravi narodni pokret u osnivanju parohije, „neizlečivo boluju“ od pravoslavlja.
Dolazeći iz manastira đurđevi stupovi, vladikaje najduže putovao do „polarnog Mitrovdana“, a u samoj Norveškoj gosti iz Osla, predstavnici parohije Sveti Vasilije Ostroški i zarad ovog izveštaja dopisnik „Vesti“.

Krštenje

Prvi bogomdani dan „zimovanja“ oca Todora u Norveškoj, krunisan je krštenjem Leone đermanović, od srpskog oca Gorana i ruske majke Nadežde, kojoj se sam nadenuo nadimak Mitrovdanka. Biće i te kako posla za u pravi čas pristiglog protu, jer nova parohija broji više od šest stotina članova, razuđenih u tri najjužnija okruga Norveške: Vest-Agder, Aust-Agder i Rogaland.