Pokladno veče uz muziku i vino

U renoviranim prostorijama Parohijskog doma, Crkvena opština dortmundska upriličila je Pokladno veče uz muziku i vino. Uz nekoliko izuzetnih, pažljivo biranih vina, gosti su imali priliku da probaju i razne sireve. Praznik za uši bio je repertoar etno-džez melodija koje su izvodile sestre Ljiljane i Jelene Rakić uz pratnju pijaniste Ilije Rajkovića i dr Tanje Lavrinjenko na flauti.

Dr Lavrinjenko je članica Crkvenog odbora u Dortmundu, a sestre Rakić i Ilija Rajković su nekada sa njom pevali u crkvenom horu u Požarevcu. U tom gradu i sada borave i rade, a Tanja ih je animirala da dođu u Dortmund radi ovog nastupa. Neobičnu čast prisutnima učinila je i poseta vladike Grigorija. Posle pozdravne reči dvojice domaćina, oca Danila Dangubića i Dejana Aleksića, predsednika CO, sve prisutne je nadahnutim slovom pozdravio vladika.

– Osećam se privilegovanim što sam sa vama. Ovde je veoma prijatno, sjajna muzika, a od ove verande napravili ste prostor koji liči na najluksuzniji hotel na svetu. To je znak kakvi smo u srcu i duši, a izgled prostorija je onakav kakve su naše mogućnosti. Prostorije možemo da adapriramo i važno je da paralelno mislimo na svoje srce i dušu. Ako to uradimo, biće to pravi spektakl u ovoj CO koja tek treba da krene u svoje najlepše dane. Napravili ste pravi spektakl uoči Časnog posta. Sve to dokazuje da je naša vera, vera radosti, ljubavi i pesme, dobročinstva i razgovora, a sve u slavu Božju – rekao je vladika Grigorije.

Otac Danilo Dangubić navodi da je želja da Pokladno veče u ovom formatu bude tradicionalno organizovano pri dortmundskoj parohiji, jer sada, kada je kompletan Parohijski dom obnovljen od podruma do tavana, imaju prikladan prostor.

– Uređen je sanitarni čvor, promenjeni elektroinstalacija i grejanje. Proširena je donja sala, gde imamo i prodavnicu. Obnova pristupnih staza sa zapadne i severne strane objekta svojevrsna su kruna čitavog pregalaštva. Radovi su finansirani iz budžeta crkve koji se u svom najvećem delu, sastoji od priloga naših vernih. Veliki doprinos okončanju ove faze radova dali su i parohijani koji su uložili određeni materijal, trud, vreme i znoj, učestvujući u ovoj za nas veoma značajnoj obnovi. Pored mnogih koji su pomogli, najveći trud je učinio gospodin Lazar Popović iz grada Herne, koji je od početka aktivnosti bio formalni rukovodilac – ističe otac Dangubić.

Чланак Pokladno veče uz muziku i vino се појављује прво на Vesti online.

Original Article