Poete sagradile most ljubavi

Udruženje Bečke poete je nedavno organizovalo umetničko veče na kojem su se okupili ljubitelji pisane reči. Ovog puta ih je bilo nešto manje zbog poštovanja svih epidemioloških mera, a govoreni su stihove kojima se slavi ljubav, ulepšali dane koje opterećuju sumorni podaci o korona virusu.

Pesnici iz svih krajeva sveta, poreklom iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije poslali su pesme na temu koja je ranije objavljena – „Most ljubavi“, a stihove su sa zadovoljstvom čitale njihove kolege.

Jedna od pesama stigla je čak iz sa dalekog Novog Zelanda, od Milovana Aksentijevića, koji je već izdao nekoliko zbirki pesama. U pesmi „Most“ posebno se izdvajaju stihovi koji dotiču dušu svakog našeg čoveka u matici i rasejanju:

„Sagradiću most od sreće, gde će srpski barjak da se vije, da poveže sve nas Srbe od Zelanda do Srbije! U temelje moga mosta, što će biti blizu svima, ugradiću svega dosta, preliću ga stihovima!“

Milinko ponovo u starom društvu

Aksentijevićeve stihove čitala je Zorica Mitić, koja je kasnije pročitala i svoje pesme iz nove, četvrte zbirke.

Na temu „Most ljubavi“, emocije prema rodnom kraju u stihove je pretočio i novinar i pesnik Senahid Nezirović iz Lukavca u BiH, dobitnik brojnih književnih nagrada za esej, poeziju i prozu. Njegova poema, „Na Principovom mostu“, koju je pročitala prof. Žana Popović, setno je odvela sve prisutne u prošlost:

Jedan od radova stigao je iz Srbije, iz Bele Crkve, a poslao ga je Radosav Krisan, koji je već bio gost Bečkih poeta i posvetio klubu nekoliko pesama, pa nije iznenađenje što je sunarodnike u Beču obradovao još jednom pesmom. Njegov „Most ljubavi“ pročitala je Katarina Marković:

Kasnije su čitani i stihovi Mirel Tomas i Zorice Mitić, a pesmu „Tebi“ Hermana Stjepana, preminulog pesnika iz dijaspore, recitovao je Milinko Ametović Beganović bivši član uprave Bečkih poeta, a sada čelnik udruženja Gastarbajteri.

Mirel Tomas

Premijera

Nekima je ovo bila premijera u čitanju svojih radova, pa je Sandra Balmaš predstavila pesmu „Tebi čije ime ne spominjem“. Slađan Mandić je odabrao „Voleo sam te kao nijednu“.

Tokom večeri, uživalo se i uz poeziju naših velikana pa je „Čežnju“ Jovana Dučića pročitao Vojislav Besedić, dok su kroz recitaciju Andreja Đurišića isplivale emocije iz pesme Miroslava Antića „Pesma za nas dvoje“.

Чланак Poete sagradile most ljubavi се појављује прво на Vesti online.

Original Article