Počeo Mesec srpske kulture u Mađarskoj

U mestu Deska, nedaleko od Segedina, svečano je otvorena najduža i najposećenija manifestacija Srba u Mađarskoj – „Mesec srpske kulture“. Ova manifestacija okupila je sva aktivna srpska folklorna društva u Mađarskoj.

Nastupom ansambala iz Mađarske i Srbije, koji svojim koreografijama oslikavaju bogatu srpsku tradiciju, otpočeo je ovogodišnji praznik srpske kulture, koji će trajati do 10. oktobra.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i kopredsedavajući Mešovite međuvladine mađarsko-srpske komisije za manjine, kao i ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević. Otvarajući manifestaciju, državni sekretar Ivanišević poželeo je prisutnima dobrodošlicu i rekao da će „Mesecu srpske kulture“ u Mađarskoj, s obzirom na značaj događaja i programa, ubuduće prisustvovati i zvaničnici iz Vlade Republike Srbije.

„Kultura je jedan od važnih oblika očuvanja zajednice i identiteta, ali ujedno i medij preko koga se različiti narodi zbližavaju, i verujem da je ova manifestacija upravo takva“, rekao je ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac.

Izvor/foto: www.dijaspora.gov.rs