Pobedio, položio zakletvu, pa odleteo

Tanjug/AP
Albaneze polaže zakletvu

Šta se sve odigralo u životu Entonija Albanezea za nešto više od 36 sati, moglo bi da stane i u roman.

Lider laburističke stranke je najpre u subotu u ponoć održao pobednički govor posle uspeha na saveznim izborima, u ponedeljak ujutro je položio zakletvu pred generalnim guvernerom Dejvidom Harlijem, a istog popodneva se našao u avionu za Tokio.

Albaneze je u pratnji svoje najbliže saradnice i novoizabrane ministarke inostranih poslova Peni Vong otputovao na samit lidera zemalja kvadrilaterale.

Premijer se juče sastao sa domaćinom, premijerom Japana Fumiom Kišidom, američkim predsednikom Džoom Bajdenom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Munjevito je od uloge lidera opozicije dospeo za isti sto sa liderima vodećih svetskih ekonomija, s kojima je vodio bezbednosni dijalog u svetlu aktuelne spoljne politike.

Lideri četiri zemlje su razgovarali nakon nedavnog zvaničnog potpisivanja bezbednosnog pakta između Kine i Solomonovih ostrva, koji je ocenjen kao pokazatelj rastućih ambicija Pekinga u Pacifiku.

Na samitu je bilo reči i o pitanju klimatske politike, koju je Albaneze identifikovao kao svoj ključn premijerski zadatak.

Albaneze je takođe tokom leta za Tokio razgovarao sa još jednim svetskim liderom i strateškim patnerom Australije, premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Džonsonom.

Izvori iz australijske vlade opisali su diskusiju kao “prijateljsku i veoma pozitivnu”. Albaneze i Džonson su najviše govorili o AUKUS sporazumu, koji je SAD i Britanijom sklopila prethodna vlada Skota Morisona.

– Iskoristio sam susret sa liderima vodećih zemalja da obavestim svet da je Australija promenila vladu i da će doći do određenih promena u državnoj politici – poručio je Albaneze.

Zakletva četvoro ministara

Odmah posle Entonija Albanezea, zakletvu su položili i četvoro novih ministara, koji će do formiranja potpune savezne vlade imati predznak “privremeni”.

Kako bi u međuvremenu vlada mogla da funkcioniše, na dužnost su stupili novi zamenik premijera Ričard Marls, savezni blagajnik Džim Čalmers, ministarka finansija Keti Galagher i ministarka inostranih poslova Peni Vong.

Original Article

(Visited 12 times, 1 visits today)